Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови

...
Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова представи новите лица на София – евростолица на спорта

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова показа през днешния ден двете нови лица на " София – европейска столица на спорта ". 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният играч по тенис на маса Йоан Величков ще разпространяват самодейността през 2023 година, двамата са измежду най-прогресиращите ни млади гении, към този момент със съществени триумфи и на интернационалната сцена, очаквания за положително бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа КОЦИНОВА се завърна с два медала - сребро и бронз, от олимпийския юношески европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години завоюва шест оценки – три от тях златни, от младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет. 15-годишният гений в тениса на маса Йоан Величков е с три бронза за международната купа, два пъти пети на планетата, като доближи 11-о място в международната класация в своята възраст м.г. Той е измежду най-перспективните гении в своя спорт, един от дребното с пробив в азиатската надмощие.

" Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния гений и известност увличат доста жители и най-много децата да спортуват. В лицето на двамата, младежите ще имат сериозен образец за доста труд, дисциплинираност и неизменност. Пожелавам им триумф в сноуборда и в тениса на маса като новите лица на самодейността. За нас е значимо сходни надарени български спортисти да бъдат образец както за деен метод на живот, по този начин и за предварителна защита против всички отрицателни феномени, които съпътстват развиването на младежите. Тази година разпространяваме заниманията с два от най-интересните в последно време за младите спортове - сноуборд и тенис на маса, които концентрират голям интерес и са измежду обичаните на децата, " съобщи по време на церемонията кметът Фандъкова.

" София – европейска столица на спорта " оказва помощ да влагаме както в организацията на спортни събития, по този начин и в спортната инфраструктура. За последните 7 години тя увлече стотици хиляди, за 2023 година в програмата са планувани 103 събития, а през идната година градът заслужи купата " международна столица на спорта ". Чрез самодейността подкрепяме с непосредствено финансиране спортните клубове, а признатите неотдавна нормативни уредби дадоха опция за скорошно възобновяване, създаване и поддръжка на спортната база. Екипът на фондацията е доста деен и това е метод да осигуряваме повече благоприятни условия за спорт и деен живот на софиянците и гостите на града, ” сподели още Фандъкова,

Коцинова и Величков благодариха за оказаната чест и споделиха какво им следва в близко време. Двамата показаха очакванията си посредством персоналния образец да вдъхновят доста деца да бъдат дейни и да спортуват, тъй като спортът е здраве. В знак на признателност към Столична община Андреа връчи на кмета Фандъкова единия от двата спортни номера, с които завоюва медали на олимпийския юношески фестивал в Италия, а Калоян подари своя спортна ракета, с която се подреди пети на международното състезание в Тунис.

Двамата млади гении бяха поздравени по-късно и от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и ръководител на Фондация " София – европейска столица на спорта ". Георгиев посочи какъв брой е значим образецът на младите ни очаквания, които от през днешния ден се трансформират в лица на спорта в София.

На церемонията в кметството участваха още представителите на Фондация " София – европейска столица на спорта " - зам.-председателят Анатоли Илиев и изпълнителният шеф Дамян Диков. Сред гостите бяха и треньорите на спортистите – Виктор Жеков (баща на международната звезда в бордъкроса Александра Жекова) и Деян Георгиев, родственици и близки. Анатоли Илиев разгласи, че " София - европейска столица на спорта " ще подкрепи с по 1500 лева младите гении Андреа и Йоан за закупуване на по този начин нужните им уреди за тренировки и на екипировка.

Същевременно ръководителят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи на Столична община признателен плакет по отношение на 90-годишнината на този спорт у нас. Китов акцентира голямото подпомагане, с което общинската администрация подкрепя развиването на тениса на маса, изключително измежду младите в София.

След церемонията в кметството през днешния ден последваха десетки изявленията, фотоси и селфита с надарените спортисти. През цялата година Андреа и Йоан ще бъдат част от събитията на " София – евростолица на спорта ". На 23 април те ще са измежду многото известни персони, които ще поведат колоната на обичайното Велошествие " София кара колело за по-чист въздух " по маршрут от Народно заседание до Южния парк. След това през цялата година ще приветстват присъстващите, ще награждават призьорите и ще бъдат измежду участниците в десетките интензивности от програмата на самодейността.

Като лица на самодейност " София – европейска столица на спорта ", Андреа и Йоан наследяват шест извънредно надарени и обаятелни български състезатели: Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 година, Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 година, Йоана Илиева (фехтовка) 2020 година, Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 година Всички те са измежду най-обичаните и следени като поведенчески модели от младите в България

Андреа КОЦИНОВА

16-годишната Андреа Коцинова е най-новата звезда на сноуборда. Родена в София, за първи път стъпва на ски на 3-годишна възраст, само че 3 години по-късно гледа втурване на Александра Жекова по малкия екран и незабавно се трансферира в сноуборда. За осмия си рожден ден сама събира пари за подаръка – нов спортен ръб. В момента е ученичка в ЧЕГ " Св. Наум ". Още в първия си интернационален старт на 11 година става шампионка – в Кютай, куриозно Сани Жекова печели първото си ФИС съревнование в същия австрийски зимен център.

През януари 2023 година Коцинова бе единствената с два медала от олимпийския юношески европейски фестивал в Италия, където с Тервел Замфиров станаха вицешампиони в отборния великански слалом, а в бордъркроса сграбчи бронз в тандем с Иван Иванов. В последните 6 години Андреа има шест медала от олимпийските юношески фестивали на БОК – 3 златни, 2 сребърни и един бронзов. В момента е състезателка на клуб " Блейд ", където тренира при Виктор Жеков, татко на българската мегазвезда в международния сноуборд Александра Жекова. За физическата й подготовка се грижи друга спортна легенда - олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова.

Силно обществено ангажирана, Андреа два пъти подарява плитките си за изработка на перуки за онкоболни. Става най-младият донор на " SOS Детски селища България ", като всеки месец продължава да внася по 5 лева Представя се еднообразно добре и в алпийския сноуборд, и в бордъркроса, харесва повече кроса, само че там сложната изработка на трасета по целия свят лимитира опциите за надпревари. По-малките й брат Андрей (на 10 г.) и сестра София (на 8 г.) също са измежду бъдещите очаквания в зимните спортове, към този момент с медали от детски надпревари.

Йоан ВЕЛИЧКОВ

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР