Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с вицепремиера по

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с вицепремиера по
Коментари Харесай

Фандъкова: София не моли за милостиня

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с вицепремиера по европейските фондове Атанас Пеканов. За това заяви тя в обява във Facebook профила си. На срещата е разисквана тематиката с финансирането за София от Плана за възобновяване и резистентност.
„ 5% - толкоз се оказаха средствата в Плана за възобновяване и развиване, които са планувани за съответни планове на София. Според вицепремиера по европейските фондове това е огромната централизация на средства, която би трябвало да се понижи “, написа кметът.

По думите ѝ Фандъкова е съумяла да убеди Пеканов, че зад тези „ 5% централизация “, стоят над 1,5 млн. жители, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните доходи, които страната събира. На фона на тази „ централизация “ би трябвало да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава така наречен изравнителна дотация – % от налозите, които да се връщат от страната в общинския бюджет “, регистрира още Фандъкова.

Кметът написа още: Затова съм, меко казано, извънредно несъгласна с медийните изяви на вицепремиера господин Пеканов, който за два дни неведнъж съобщи в народен ефир, че търси благоприятни условия за понижаване на средствата, планувани за София в Плана за възобновяване и че София взима голям запас от този за цялата страна.

Столичният кмет е поискала незабавна среша със служебния министър-председател Стефан Янев. „ Благодаря му, че одобри настояването ми и през днешния ден разговаряхме с неговия екип за финансирането на двете разширения на третата линия със средства от Плана за възобновяване и резистентност “, написа още Фандъкова.

„ На предходна среща с вицепремиера се пробвах да му обясня разликата сред Кохезионните фондове и Плана за възобновяване и резистентност. Да, София към този момент е стопански мощен град и някои от нашите планове, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават ориентирани изцяло към по-бедните райони “, споделя още тя.

„ Планът за възобновяване обаче е напълно различен, нов механизъм. Неговата цел е да подкрепи страните и градовете да се оправят с последствията от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София дава отговор изцяло на критериите за финансиране, каквато досега беше и предварителната оценка на Комисията “, безапелационна е Фандъкова.

По думите ѝ безапелационен мотив е и фактът, че от 12 утвърдени досега проекта на страни, в 5 от тях са заложени планове за метро, в това число и на столици. „ Така изказванията, че столиците са богати и не би трябвало да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях евентуално стоят други цели, които не се ангажирам да разясня “, написа кметът и добавя "Убедена съм, че господин Пеканов прави разлика сред двата механизма, само че в търсенето на причини за понижаване на парите за София и пренасочването им за други планове, употребява тези погрешни внушения ".

"Радвам се, че министър председателят чу разликата сред двата разнообразни механизма за финансиране и че приема метрото на София за стратегически и екологичен план ", добавя Фандъкова.

"Заявих ясно, че София не моли за лепта с това, че упорствам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лева София има цялостна подготвеност да стартира строителството още тази есен и да обезпечи над 50% съфинансиране. Това като „ дребен “ щрих са 400 млн. лева лично финансиране от общината, с което отговаряме на изказванията, че София не финансира плановете си и няма лична финансова политика. Исканията на вицепремиера Пеканов за фрапантно нарастване на налозите на софиянци, няма да разясня ", безапелационна е кметът.

"Днес получих уверения от министър-председателя господин Янев, че планът за двете разширения на метрото – през „ Подуяне “ и през „ Гео Милев “, „ Слатина “ и до бул. „ Цариградско шосе “ – ще останат в проекта за възобновяване. Вероятно с „ малко “ понижени средства. На този стадий е мъчно да дам отговор на въпроса какво е „ малко “ и какво е „ огромно “ за екипа, който дава отговор за проекта. Преди малко от кабинета разпространиха позиция, че е „ нужно понижаване на финансирането по Плана с към 200 млн. лева “ за София ", написа още Фандъкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР