Кметът на София Васил Терзиев ще иска писмени становища от

...
Кметът на София Васил Терзиев ще иска писмени становища от
Коментари Харесай

След протеста на БФС: Васил Терзиев ще иска становища от СДВР и ДАНС преди всеки протест

Кметът на София Васил Терзиев ще желае писмени мнения от Столична дирекция на вътрешните работи, ДАНС и други органи за това има ли заплаха от ескалация на напрежението преди всеки митинг. Искането му е в следствие от конфликта на митинга на против управлението на БФС през ноември сред жители и полиции.

" Стъпвайки на този опит, ние въведохме ново условие. За всяко мероприятие наложително към този момент да се желае документално мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, ДАНС и други институции, с цел да не би трябвало никой да работи с догадки и да слушаме на идващия ден по малкия екран по какъв начин те знаели, обаче с цел да няма изнервяне и проблем с публичното мнение, не били споделили, което не намирам за обикновено ", съобщи Терзиев по време на чуването си в Народното събрание. Днес той се яви във краткотрайната комисия в Народното събрание за следствие на организацията на събитието и полицейската експанзия.

" По моя самодейност в деня преди митинга аз се свързах с господин Николов от Столична дирекция на вътрешните работи, с цел да уточним какво тъкмо възнамеряват да създадат, каква е разстановката на силите, какви съответни дейности ще вземат, с цел да не ескалира по никакъв метод събирането. В този диалог в нито един миг не е била споделена даже устно информация, че се чакат огромни провокации, че имат опасения, че нещата ще ескалират. По-скоро е оставено на моето въображение, че 1600 униформени и водно оръдие може би допускат, че ще има нещо ", описа Терзиев. Затова и не е спрял митинга - защото не е имал данни, че това се постанова.

По думи на Терзиев когато дошъл на мястото дружно с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов и Красимир Димитров - шеф на " Аварийна помощ и предварителна защита " към общината, към този момент е било почнало разпръскването на групи.

" Смятам, че до момента в който бях на място, това се случи. Нямаше провокации, леко изнервени диалози, само че въпреки всичко спокойни, без принуждение от страна на органите на реда, нито на протестиращите ", споделя кметът като допулни, че след това се върнал в общината и на другия ден схванал за ескалацията на митинга.
" Един забавен факт е желанието на някогашния шеф на Инспектората господин Ивайло Иванов да си вземе отпуска тъкмо за този ден. Не знам дали това ви е споделено. Само за един ден, тъкмо в деня за митинга, което аз открих за относително безконтролно, когато има каквито и да е било опасения, че ще би трябвало да се почиства по-късно и да се приведе във тип положението на мястото, където е имало митинги. За благополучие, господин Иванов беше заменен, и с новия шеф на Столичния инспекторат и господин Красимир Димитров успяхме да приведем всичко във тип ", изясни кметът.
В деня на митинга - 17 ноември, стана ясно, че Иванов се разделя с поста си по взаимно единодушие. Той бе на него от октомври 2021 година. Преди това той беше шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, само че беше освободен по отношение на полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет по време на митингите против държавното управление през лятото на 2020 година.

След среднощ регионът към Националния стадион, където бе митинга, към този момент бил измит, а до обяд на другия ден са били заменени изкъртените колчета, разграничителни бариери и запалените кофи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР