Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир

...
Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир
Коментари Харесай

Шумен иска по-голям прием във филиала за сестри и акушерки

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет „ Проф. Параскев Стоянов “ във Варна, с цел да обсъдят опцията да се усили приемът на студенти в Медицинския филиал на ВУЗ-а в града. Общинското управление има такова предпочитание. На срещата участва и проф. Соня Тончева, шеф на филиал, както и зам.кметът по опазване на здравето доктор Светлана Маркова.
„ За нас е значимо наличието на Медицинския университет в Шумен. Тук е основано едно от първите учебни заведения за медицински сестри в страната и се веселя, че след спиране от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в града “, сподели градоначалникът Христов.

Проф. Иванов благодари за далновидността на кметското управление и персонално на кмета за напъните и поддръжката при откриването на филиала: „ Дефицитът на медицински фрагменти в страната е доста огромен, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше в действителност доста навременно “.
Обсъдена е опцията общината и университетът да аплайват взаимно по стратегии, които подкрепят и финансират действия в региона на опазването на здравето.

По думите на проф. Тончева за интервала 2005-2015 година, когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали единствено две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се образоват 133 студенти. 66 медицински сестри са провели стажовете си по плана на МОН, университетският състав е стимулиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Продължава модернизирането въз основата в Шумен, до началото на идващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за осъществяване на практическите занятия на студентите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР