Кметът на селото зове вътрешният министър да дойде, за да

...
Кметът на селото зове вътрешният министър да дойде, за да
Коментари Харесай

Каналджии ли са задържаните край Трояново сирийци? Община Камено се превърнала в гранична зона

Кметът на селото зове вътрешният министър да пристигна, с цел да види по какъв начин хората страдат поради закриването на полицейското управление 

Задържаните край Трояново сирийци са каналджии. Това сподели пред бТВ служителят на реда Радостин Желязков от второ РУ-Бургас. Чужденците бяха задържани, откакто той и сътрудника му Тодор Панайотов отхвърлиха рушвет от 200 евро. 

„ В телефонът открих GPS координати на тази точка. Предполагам, че може да са трафиканти “, съобщи Желязков. 

Двамата сирийски емигрант, за чието задържане Флагман.БГ писа, са с филантропичен статут, посочи водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев. 

Сирийците бяха засечени в аварирал автомобил край село Трояново. 

Хората считат, че трафикът около селото, което е на пътя до автомагистрала „ Тракия “, не стопира, сподели пък кореспондентът Лора Стаматис. 

Преди два дни Иван Ганчев, който работи към охранителна компания, до момента в който прави обход на селото, вижда съмнителна кола. 

„ Направи ми усещане, че автомобилът беше спрян по средата на шосето и отидох при тях с предложение да оказа помощ. Питах ги какви са и ми дадоха отговор, че са сирийци. Единият беше разтревожен и ме усъмни нещо “, посочи той.

„ Зададоха ми въпрос дали има наоколо автосервиз. Казах им, че е доста рано, само че ще се обадя, с цел да им оказват помощ. Изтеглих колата на 20 метра зад тях и телефонирах на номер 112. Казаха да изчакам на място. За 20 минути никой не пристигна. Позвъних тогава на Районно ръководство – Камено и тогава дойде полицейски екип “, споделя охранителят. 

Колата е с прекъсната служебна регистрация, а шофьорската брошура на сириецът е изтекла, посочи Стаматис. 

„ Единият сириец говореше малко български. Представи се като лидер. Показа ми документите си за филантропичен статут. Приятелят му също имаше такива. Направихме информации за престъпни прояви, само че нямаха. После открих, че автомобилът е с прекъсната регистрация “, споделя неподкупният служител на реда от Бургас Тодор Панайотов.

„ Шофьорът ми показа удостоверение, издадено от Обединените арабски емирства, което е невалидно на територията на България без узаконен превод. Освен това нямаше право да ръководи автомобил с ръчна скоростна кутия “, прибавя той.

„ Обясних му, че ще му бъде формиран акт, табелите на автомобила ще бъдат конфискувани и ще би трябвало да ме придружи, с цел да бъде разпитан пред преводач. След това седнах в служебния автомобил, с цел да му напиша акта, само че в този миг сириецът се приближи до мен и предложи да не вършим нищо. Попитах го изумен за какво и в този миг ми хвърли две банкноти по 100 евро, а аз му обясних, че това е рушвет. Слязох и споделих, че би трябвало да му сложа белезници “, прибавя той.

Служителят на реда споделя, че не се е изкушил да вземе подкупа. 

През това време сътрудника му прави обиск на колата. Намерихме телефони, портфейли и пари, прибавя той.

„ Тези хора стават все по-нагли. Не зачитат законите, човешките права. За жал сме безсилни в такива обстановки “, разяснява Панайотов. 

На въпроса за какво се постанова жителите на селото да се провеждат през нощта в дружинки, с цел да хващат незаконни мигранти, кметът на Трояново Димитър Николов отговори, че това е разследване от министерска заповед. 

„ От наредбата на някогашният министър Бойко Рашков за закриването на полицейското ръководство в Камено се вижда резултата. Тя е нецелесъобразна. Отрядите се вършат сега от позиция за сигурността и здравето на хората, за тяхното успокоение. Няма по какъв начин един патрул да обхожда цялата селищна система “, разяснява кметът. 

Преди няколко дни десетина роми са нападнали лекаря в Русокастро, напомня той.

„ Лошото е, че каналджиите са много озлобени. Вътрешният министър да пристигна и самичък да се убеди за ситуацията, тъй като Трояново и селищната система се трансфораха в гранична зона. Нека да се запознае на място с проблемите, които имаме заради закриването на Полицейското ръководство в Камено! “, сподели още Димитър Николов. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР