Кметът на Приморско Димитър Германов е разследван от Европейската служба

...
Кметът на Приморско Димитър Германов е разследван от Европейската служба
Коментари Харесай

ОЛАФ разследва за корупция скандалния кмет на Приморско

Кметът на Приморско Димитър Германов е разследван от Европейската работа за битка с измамите Димитър Германов за финансови злоупотреби в размер на стотици хиляди левове по построяването на кръговото кръстовище на морското курортно градче.

 

Разследването е стартирано преди два месеца и е под надзора на български прокурор от екипа на Лаура Кьовеши, който е дал мнение, че Германов следва да бъде притеглен като обвинен.

 

Това е главната причина градоначалникът на Приморско да не бъде номиниран за четвърти кметски мандат от листата на ГЕРБ.

Вместо него партията издига кандидатурата на младият Иван Гайков, който се употребява с безупречна известност измежду жителите на Приморско и за който социологическите проучвания сочат победа още на първи тур. Запознати настояват, че персонално Бойко Борисов е изискал промяната на кмета и изхвърлянето му от партийната конструкция.

 

Твърди се, че против Германов има голям брой постъпили сигнали за корупционни дейности, като най-сериозното от тях е за отклонени над 3 млн. лева за реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Приморско и Китен. Обновената станция за отпадни води беше открита през лятото на 2020 година, откакто страната отпусна 22.5 млн. лева безплатна финансова помощ. Част от парите бяха употребявани за построяването на пътища до пречиствателната станция, като точно към градежа на инфраструктурата са се правили финансовите злоупотреби за милиони левове. До този миг от прокуратурата в Бургас не са повдигнали обвиняване против кмета на Приморско.

 

Не по този начин стои обаче въпросът с следствието, което Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) води против Димитър Германов. Сигналът там е подаден през март 2023 година От структурата на Лаура Кьовеши са открили тройно и четворно завишаване на цените на кабели, ремонтни елементи за канализация и водопроводни тръби, които бяха сменени при построяването на кръговото кръстовище на входа на Приморско през 2020 година по този план морското градче усвои 2.1 млн. лева финансиране от Европейски Съюз по Програмата за развиване на селските региони се изпълняваше, локалният деятели и първи първенец в риалити формата „ Биг Брадър “ Здравко Василев сигнализира за надписването на фактури.

 

Впоследствие отмъстителният Германов надъха цялата общинска администрация против Здравко, само че нито една от множеството наказателни инспекции против дребния ресторантьорски и хотелски бизнес на Гларуса не съумя да откри даже едно негово нарушаване. Последният трети кметски мандат на Димитър Германов в Приморско е регистриран като цялостен неуспех от бургаската конструкция на ГЕРБ и от кмета на Бургас Димитър Николов, който също е настоял ветеринарят да бъде изхвърлен непременно, в случай че ГЕРБ желае да завоюва и този път локалните избори в Приморско.

 

Твърди се, че брожението против Германов е почнало още през есента на 2021 година, когато кметът на Приморско гладко минал в тима на президента Румен Радев. През последната година от ръководството си Германов се забърка в схеми с регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова, спусната от служебните държавни управления на президента Радев

 

Сред най-скандалните афери е тази с отпуснатите 1,5 млн. лева от Министерството на районното развиване и благоустройството за главен ремонт на 700 метра от крайбрежния път Приморско – Китен при започване на месец май. За да бъдат незабавно усвоени средствата, определената компания реализатор на плана – старозагорското сдружение с 2 лв. капитал „ Пътстрой - С “, ръководено от Димчо Димов, отстрани напълно пътната настилка и сложи бордюри, преди да изостави крайбрежната пътна права навръх старта на летния сезон. Фирмата обаче е получила предплатено напълно парите за пътя и е под голяма въпросителна, че ще съумее да построи пътя до края на календарната година. Със сигурност сдружението, за което се мълви, че е обвързвано с Германов и с досегашния регионален шеф на Бургас Мария Нейкова, ще желае още средства за дотъкмяване на 700-метровата пътна права.

 

Разораният крайбрежен пътен сектор беше една от главните аргументи за хаоса, който настъпи след библейския потоп, залял Царево, защото правата беше на процедура непроходима и не съумя да поеме трафика от коли след затварянето на главния път Приморско – Царево.

 

„ Германов се заигра с регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова и на процедура обезпечи финансирането на предизборната й акция за кмет на Бургас посредством няколко ударни и бързи взаимни схеми за милиони левове. Доскорошната регионална шефка обаче няма особени шансове против Димитър Николов “, разясняват изборни наблюдаващи по Южното Черноморие.

 

Новината за ритуалното обезглавяване на Димитър Германов е одобрявана с бурни аплодисменти от жителите на Приморско, които от дълго време не крият гнева си против градонаХалника. За 12-годишното си ръководство Германов нито веднъж не е нощувал в Приморско и се е срещал очи в очи с малко на брой локални поданици.

 

Кметът се обкръжи с администрация от Бургас и на процедура след 16 ч. следобяд, когато той си потегля със служебната лимузина, град Приморско беше оставен на произвола на ориста. Отделен е въпросът, че всеки ден общината плащаше баснословни суми за горивото му до Бургас, където той живее.

 

Приморско настръхна против Димитър Германов и предходната седмица по време на незапомнения проливен дъжд, когато кметът позорно избяга от града и въобще не се яви на работа, с цел да успокои съгражданите си и да координира работата на чиновниците си в пороя. Вместо това потегли да избавя скъпата си каравана, която държи на „ Градина “, с цел да не се набива на очи в ръководеното от него Приморско.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: ОЛАФ Лаура Кьовеши Димитър Германов Димитър Николов ГЕРБ Румен Радев бойко борисов Мария Нейкова Иван Гайков „ Биг Брадър “ Здравко Василев Димчо Димов Приморско
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР