Кметът на пловдивския район Северен инж. Ральо Ралев и негов

...
Кметът на пловдивския район Северен инж. Ральо Ралев и негов
Коментари Харесай

Кметът на пловдивския район "Северен" искал 60 хил. лв. подкуп от строител

Кметът на пловдивския регион " Северен " инж. Ральо Ралев и негов помощник са арестувани поради искане на рушвет от 60 хиляди лева против позволение за градеж. Това сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев. Строителят е подал сигнал до премиера и в него изяснява, че му желаят пари, с цел да бъдат утвърдени строителни бумаги за градеж на обект в регион " Северен " в Пловдив, изясни Гешев.

" След това тази тъжба е изпратена от господин Борисов към антикорупционната комисия. В рамките дневно беше докладвана тази тъжба. Беше докладвано и на основния прокурор и е формирано досъдебно произвеждане ", уточни Гешев.

Сред арестуваните в Пловдив са кметът на регион " Северен " и още едно лице, което е било медиатор при приемане на парична сума. " Това са кметът и лице, което прокуратурата счита, че е " помагач-посредник ", сподели Гешев. Той изясни, че съответната корупционна скица се развива от началото на предходната година.

Строителят разполагал с парцел и възнамерявал да построи жилищен блок. През декември 2018 година внесъл документи в регион " Северен " за издаване на позволение за градеж. От администрацията били установени забележки, само че те са отстранени в период. Според Гешев макар изрядните документи, строителят не е получил полагащото му се позволение за градеж.

" Кметът, стимулиран по една или друга причина, взема плана в личния си кабинет, което по закон не подхожда на неговите пълномощия ", изясни Гешев. Според него забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя – " стартира да се усеща притиснат в ъгъла. Изправен е пред действителната опция да банкрутира ".

Строителят е водил диалози с разнообразни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи против 60 хиляди лева

" При диалог с следващия човек му се споделя, че извънредно близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвинените, който е измамен под отговорност в качеството му на помощник. От всички източници съответствува една и съща оферта ", сподели още Гешев.

Задържаният медиатор е извънредно непосредствен до кмета на регион " Северен ". " Той предлага на вложителя да сключат контракт, с който този медиатор ще се задължи да строи против 300 хиляди лева строително хале на нашия " потърпевш ". Целта на този контракт била сигурност на медиатора ", изясни Гешев.

" Не се ли сещаш за какво е този контракт? Ако го имаше Иванчева, тя щеше да се отърве ", казвали очевидци, представени от Гешев.

" Като дадеш 60 хиляди лева като капаро, по-късно се скапва договорът и капарото остава в медиатора. Последната им спогодба е строителят да отиде при кмета и да удостовери на архитекта, че ще се свърши работа, че ще се изтеглят документите и ще получи позволение за градеж. Това се случва и кметът дава инструкции на архитекта ", уточни Гешев. След това подкупът бил предаден, а в това време кметът отишъл на фитнес, където бил арестуван.

Утре профилираната прокуратура ще изиска непрекъснат арест за кмета на пловдивския регион " Северен " и неговия съизвършител, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов.

" Става дума за закононарушение, което е осъществено в съучастничество. Смятаме, че това е закононарушение, тъй като кметът няма пълномощия и отношение към преписката, която е входирана в регион " Северен ". Той не подписва документи, които касаят идейния план и не издава позволение за започване на строителство ", изясни прокурор Фердинандов.

" Кметът желае да получи подарък, който не му следва, упражнявайки въздействие, на лицето, което би трябвало да вземе това решение. Според наблюдаващите прокурори са събрани безапелационни доказателства, че са осъществени закононарушения от две лица – кметът на регион " Северен " и помагачът. Те са арестувани за 72 ч. ", сподели наблюдаващият прокурор.

" Това дело онагледява главният проблем в България - в огромната си част в България корупция няма, тъй като това, което разказвам, в житейски смисъл покрива друго. Това е нещо като напън и изнудване ", разяснява Гешев. Според него в случаите на корупционни практики и двете страни са удовлетворени, а в България няма корупция в чистия й тип – има изнудване.

Вчера зам.-главният прокурор изясни, че арестите в Пловдив са по случай, който е подобен с този на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева. Тя бе арестувана през април предходната година, а преди месец и половина на първа инстанция в профилирания углавен съд бе наказана на 20 години затвор за пожелан рушвет от вложителя Александър Ваклин.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Разследването против кмета на "Младост " (59)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР