Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града

...
Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града
Коментари Харесай

МВнР препоръча българските граждани да не посещават Пирот идните дни


Кметът на Пирот Владан Васич разгласи изключително състояние в града заради високата централизация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след случай с влакова комбинация в региона на тунел Сопот, оповестяват от българското Министерство на външните работи.

Препоръчва се на жителите в региона да не напущат домовете си, а учебните заведения няма да работят през днешния ден.

 Засега няма данни за потърпевши и приети в болница български жители, с изключение на пет лица, които откакто са били прегледани, са били пуснати от болничното заведение в Пирот.

Препоръчва се на българските жители да заобикалят посещаване на Пирот в идващите няколко дни.

При потребност от подпомагане български жители мога да се свържат с дежурен телефон на Градска канализация Ниш 00381668408062.

Влакът е с български товар, само че няма по какъв начин да се търси отговорност от страната ни за случилото се, защото все още на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски.

Влаковата комбинация е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, превозени от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сътрудниците от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България в случай, че сръбските железници са приели механически влака на границата и са поели оттова ", съобщи заместник-министърът на превоза Красимир Папукмийски.

България е предложила помощ за справяне с случая и сега сръбските управляващи обмислят дали има потребност от такава.

Към момента магистралата към Ниш остава затворена. Остава затворен и първокласният път в това направление. По заобиколен път през Бела паланка се позволяват леки коли. Камионите се събират на едно място и се пропущат на шпации с полицейски конвои – това изясни пред БНР българският консул в Ниш Димитър Цанев.

" Доколкото ми е известно, сръбски машинен състав е оперирал тази комбинация ", уточни той. 

Очаква се в края на деня да се обобщят данните от проучванията на въздуха. Рано сутринта са взети проби от четири точки в Пирот.

" Няма превишени стойности на амоняк. Въпреки това резервират изключителното състояние. Препоръчва се на жителите да не излизат, да не пускат климатици, да не отварят прозорци. Вечерта ще бъде взето решение дали ще бъде удължена мярката. Властите все още не пристъпват към проучване на мястото на случая. "

Все още няма екипи, които да открият дали има приключване на амоняк в реката, посочи консулът ни, представен от БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР