Кметът на Пазарджик Тодор Попов е спрял строителството на мост,

...
Кметът на Пазарджик Тодор Попов е спрял строителството на мост,
Коментари Харесай

"Виделина" - Пазарджик: Кметът възложил свръхбързо строителство, но го спрял с фалшив мотив

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е спрял строителството на мост, съгласно обясненията му, по наставление на екоинспекцията. Екоинспекцията в града обаче твърди, че не е давала, нито е имала съображение да даде такова наставление. За това оповестява локалният вестник " Виделина " под заглавието " Тодор Попов за МОСТА, който " Еко Хидро " ще ГРАДИ за 1 месец, само че с 80 бона ПО-СКЪПО, за размножаването на ЖАБИТЕ и КОМИЧНИТЕ разсъждения на публицист "

На фона на удължаването на строителството с най-малко три месеца изданието задава въпроса за какво в хода на публичната поръчка общината е предпочела по-скъпата, само че с по-кратък период на осъществяване оферта. Другият въпрос е за какво договорът е подписан по този начин, че даже при неспазване на периода и наложени наказания на изпълнителя, крайната платена от града цена ще е по-висока, в сравнение с в случай че беше определен претендентът, предложил да свърши работата по-бавно, само че по-евтино..

Става дума за план за мост, който да свързва града с остров " Свобода ". В поръчката са взели участие две компании. Спечелилата локална " Еко-Хидро 90 " е дала цена от 1.319 млн. лв. с Данък добавена стойност и едномесечен период за осъществявания плюс 2 дни за планиране. Офертата на изгубилия съперник е с 80 000 лв. по-ниска цена, само че доста по-дълъг период на планиране и строителство - 2 седмици плюс 200 дни.

В отговор на въпрос на " Виделина " на конференция кметът изяснява прекъсването на строителството с думите: " Проектчето с решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда се спря за 3 месеца, тъй като в този момент жабките ще се оплождат (бел. ред. смях и звук в залата). И аз реагирах по този начин по същия метод, когато ме уведомиха, само че се оказа че сексът на жабките е по-голям от моста ".

Пред изданието обаче екоинспекцията прецизира, че няма каквито и да било заповед или наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик, с които да се спре построяването на пешеходния мост, тъй като живеещите по реката жаби не са предпазен тип и кметът евентуално се е объркал.

Пазарджишкото издание пресмята, че глобите за веселба, планувани в контракта, са до 35 хиляди лева, което значи, че даже изпълнителят да наруши периода, поради който е предпочетен, отново ще получи по-голяма сума, в сравнение с отхвърленият претендент. Кметът не оспорва изчислението, секретарят на общината отбелязва, че " двете цени нямат нищо общо ", а Попов прибавя: " Какво да създадем? Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш ".

Запитан от журналиста от " Виделина " за какво е призната по-скъпата оферта откакто срокът е нереално къс, кметът дава отговор, че публичната поръчка е била обжалвана и Върховният административен съд е одобрил законосъобразността. След коментар на журналиста, че съдът се е произнесъл по правомерност, а не по целенасоченост, кметът дава отговор: " С твоите комични разсъждения ще останат смешни вечно. Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко. Градът ни се развива сполучливо, на фона на всички наши градове, с които ние можем да се съизмеряваме. Всичко се развива по този начин, както би трябвало. Поне тук при нас. "

Целия текст на диалога сред кмета и журналиста Владимир Николов четете в уеб страницата на " Виделина ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР