Кметът на Община Вършец инж. Иван Лазаров отправи поздрав по

...
Кметът на Община Вършец инж. Иван Лазаров отправи поздрав по
Коментари Харесай

Поздравителен адрес от кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров за 24 май

Кметът на Община Вършец инж. Иван Лазаров насочи привет по случай 24 май.
Публикуваме цялостния текст без редакторска интервенция:
"Уважаеми учители, възпитаници и читалищни дейци,
С голямо неспокойствие се обръщам през днешния ден към вас, на този най-светъл празник на духовността! Ден, събрал многовековните стремления на народа ни за просветеност, познание, просвета, светлина. Дата, която ни напомня дълбоките ни европейски корени и принос към европейската и международната територия на духа.
С реверанс се обръщаме към Св. Св. Кирил и Методий и всички, които през средновековието способстват за одобряването на славянобългарската книжовност и просвета. С голяма признателност си спомняме всички светли персони от Възраждането – книжовници, учебни и читалищни дейци. Защото първите всемирски учебни заведения и читалищата са били и до през днешния ден остават огнища наизуст и пробуда. Когато всичко ти се коства безнадеждно в тежките години на пет вековно непознато владичество, българският народ става от пепелище и потегля да прави нова страна, да основава нови правила без да има стопанин. Това се дължи освен на нашите революционери, само че и на и българското учебно заведение и българското читалище.
Днес Вие продължавате делото им, изправени пред нови провокации.
Бъдете въодушевени и смели, заредени с креативен дух и родолюбие. Вярвайте в смисъла на това, което вършиме.
На вас, скъпи възпитаници, поисквам да гребете с цялостни шепи от съкровищата на знанието и културата, тъй като духът е нетленен, тъй като те вършат човек по-благороден и сполучлив. Пазете красивото българско слово, четете български книги, посещавайте театрални постановки. Растете будни и родолюбиви!
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност! ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР