Кметът на община Русе Пенчо Милков получи интересен подарък от

...
Кметът на община Русе Пенчо Милков получи интересен подарък от
Коментари Харесай

Деца подариха на кмета на Русе Пенчо Милков филм за скулптора на Паметника на свободата

Кметът на община Русе Пенчо Милков получи забавен подарък от ученици на ЧДГ „ Смехорания “ в Русе – филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки. „ Свобода от бронз и камък “ е юридически взаимно с децата от българското учебно заведение „ Асен и Илия Пейкови “ в Рим и Флоренция, Италия, и споделя за общото сред трите града.


„ Благодаря ви за страхотната концепция, нека я последват и други! Арналдо Дзоки и други негови съвременници са завещали паметни каузи. Трябва всички ние да се замислим какво ще оставим след себе си “, обърна се Пенчо Милков към децата от “Смехорания ”. Те поздравиха кмета с осъществявания за Апостола на свободата и българската история.

 

Възпитаниците на частната детска градина и нейният шеф Мариана Статева получиха поздравления и грамоти за родолюбивата самодейност.
„ Свобода от бронз и камък “ е изработен от децата благодарение на техните преподаватели и споделя за Паметника на свободата, сътворен от Дзоки. Филмът е 10-минутен и е на български със надписи на италиански език. По него е работено съвсем 4 месеца, като крайният му вид е бил подготвен през август 2023 година
Филмът печели премия от Международния медиен фестивал „ Арлекин в Рим “ за най-млади участници.
Арналдо Дзоки е роден през 1862 година във Флоренция, Италия. Негови произведения сплотяват десетки градове по света и са разпръснати на 4 континента. В България Дзоки създава и монументалната конна скулптура на Цар Освободител в София, като негово дело са бронзови скулптурни произведения на монументи в Севлиево, Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен шадраван в Пловдив. През 1909 година в Русе е приключен и Паметникът на свободата, планиран от италианеца и направен от Георги Киселинчев.


Филма " Свобода от бронз и камък " вижте тук - https://www.youtube.com/watch?v=9ac5aSkcCLA&t=3s

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР