Кметът на община Оряхово Росен Добрев излезе със становище преобразуването

...
Кметът на община Оряхово Росен Добрев излезе със становище преобразуването
Коментари Харесай

Росен Добрев настоява за запазване на Районен съд-Оряхово

Кметът на община Оряхово Росен Добрев излезе със мнение преобразуването на Районен съд-Оряхово в териториално поделение.
Ето цялостния текст без редакторска интервенция:

"С Т А Н О В И Щ Е
От Росен Добрев – кмет на община Оряхово
Относно: Предложение за изложение на позиция по решение на Висш съдебен съвет по отношение на Доклад по Модел 4, предусещащ трансформирането на РС-Оряхово в Търговско отделение към РС-Козлодуй
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
Убеден съм, че в устрема си да реформирате правосъдната карта на Република България, вие ще изходите от базови правила на икономическа логичност. Тя постоянно е в интерес на по-големия и по-силния на деня.
Аз имам вяра, че с изключение на всички правни правила, залегнали в опита ви през годините, вие безспорно разчитате и на вашия морал. Именно той не трябва да ви разреши да сложите край на една потвърдена във времето българска институция – Районен съд Оряхово.
Създаден е през 1878 година с издаване на „ Временни правила за устройство на правосъдната дейност в България “. До сегашния миг е съществувал като първоинстанционен съд със следните наименования: мирови съд, околийски съд, национален съд и сега - Районен съд Оряхово. За времето от 1878 година до 1947 година в гр. Оряхово е съществувал и регионален съд като въззивна инстанция на околийския съд. В исторически аспект следва да се означи, че в съда в гр. Оряхово са работили видни публично значими персони като съдии: Петър Спасич, Георги Велчев, Иван Каменов, Димитър Дамянов, Иван Брусовски, Свобода Тошева, Добрин Руменов и други, огромна част от които в кариерата си са заемали и длъжности във висши правосъдни инстанции. В историческото развиване на града от 1944 година на глава от популацията в гр. Оряхово е имало най-много адвокати, които са били и основоположници и основатели на актуалната правна мисъл. В този аспект следва да се означи, че и през днешния ден се четат трудовете по Теория на правото на оряховския правист проф. Цеко Торбов.
Вярвам, че Висш съдебен съвет не би трябвало да поставя край на този „ жив организъм “ Районен съд гр. Оряхово – институция, която датира от Освобождението до през днешния ден.
Не би трябвало! Не можете да го извършите!
Като кмет, директно определен от популацията, показвам неговата воля срещу отчета по Модел 4, предусещащ трансформирането на РС-Оряхово в Търговско отделение към РС-Козлодуй.
Транспортните връзки в нашия район са извънредно едва показани поради демографския профил на популацията и неналичието на непрекъснат пътникопоток. Липсва ЖП превоз, който е главният обществен превоз в Европа и света. След корона рецесията автобусният превоз също претърпя огромни загуби, което докара до проблеми и в тази сфера.
Трансформирането на РС-Оряхово в Търговско отделение към РС-Козлодуй и отдалечеността му от обитаемоте места в община Оряхово на процедура ще лишат най-нуждаещите се от отбрана български жители, а точно тези, които разчитат единствено на публичен превоз. Намирам този факт за доста стеснителен и даже самичък задоволителен като съображение да не се компрометира единствената опция на локалното население за приемане на правдивост.
Зная, че икономическата логичност ви споделя друго, само че орисите на хората през днешния ден са по-важни от всичко.
Оставам с почитание към напъните ви да реформирате правосъдната карта, като това не засегне Районен съд гр. Оряхово ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР