Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова гостува в Студио Actualno,

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова гостува в Студио Actualno,
Коментари Харесай

Корнелия Маринова: Топ приоритет на новия кабинет е бюджета за 2022 година

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова гостува в " Студио Actualno ", с цел да обсъдим провокациите пред българските общини в навечерието на новата 2022-а година.

В подтекста на изчезнал държавен бюджет, недоговорени стратегии по идващия програмен интервал, закъснение с Плана за възобновяване и резистентност, пред общините стои сложната задача да стартират идната година с 1/12 от планувания бюджет за миналата съвсем 2021-а година. А съгласно плановете на госпожа Маринова, разноските през януари и февруари следващата година ще са с 30%-35% по-високи по отношение на тези за началото на тази година.



" Най-важно за новото държавно управление е да прегледа нещата са свързани с бюджета, с подготовката за програмния интервал, в който сме стъпили, с Плана за възобновяване и резистентност. Това е обвързвано с обезпечаването на средства, с които да работят общините. Няма републикански бюджет, респективно общински бюджети. Това ще ни затрудни извънредно доста ", показа още госпожа Маринова.

Това усложнява още повече обстановката с реализирането на планове, които към този момент са контрактувани, само че поради галопиращите цени тяхното осъществяване става все по-трудно:

" Не можем да вършим корекции на към този момент контрактуваните планове. Изпълнителите са сложени при сложни условия - галопиращи цени на строителните материали и оскъпяване на плана. Проведени са публичните поръчки на база на КСС-та по цени отпреди половин или една година, а те нямат нищо общо с цените през днешния ден. Така имаме разгласен реализатор, който обаче при действителната калкулация през днешния ден не е сигурен, дали би го извършил. Така имаме и усложнения с подписването на контракти. "

Има и добра вест - с помощта на рестриктивната финансова политика, Община Ловеч е съумяла да реализира почти 97.5% от плануваните си данъчни и неданъчни доходи през 2021-а година. А главните старания са били в посока преодоляване на рецесията с ковид. Към момента, обстановката на територията на Ловеч и региона е постоянна:

" Изключително комплицирано се разви обстановката с ковид в Община Ловеч. В момента заболяваемостта в oбщината е 547 души на 100 000, а в региона е 373 души на 100 000. Следим я и считаме, че одобрените ограничения от водещите експерти са ограниченията, които би трябвало да съблюдаваме - вярното носене на маска, дистанцията, спазването на персонална хигиена и имунизацията. По-добри ограничения от тези не са измислени, не са открити и би трябвало да бъдем задоволително виновни и поради себе си, и поради фамилии си, както и хората, с които поддържаме връзка. "

Тя разяснява и желанието на новия кабинет за обезпечаване на безвъзмездни детски градини за всички:

" Но не мисля, че заплащането на таксата за детските градини от родителите е нещо, което ги тормози. Ние през втората половина на 2021 година освободихме родителите от заплащането на такса, с помощта на осъществени икономии. Но не мисля, че това сътвори кой знае какъв брой наслада у родителите. Те преди всичко желаят добра услуга. Искат децата им да бъдат добре отглеждани и възпитавани в приветливи и чисти, модерни детски заведения. Това е значимото. Ако страната въпреки всичко обезпечи този запас, ние ще сме удовлетворени от това. "

За край на диалога с госпожа Маринова коментирахме и реализирането на плана за реорганизация на Младежкия дом в Ловеч. Той ще приюти експозиция на Регионалния исторически музей, чийто хиляди експонати сега стоят във фондохранилищата и мъчно, и рядко могат да бъдат забелязани. В обновената постройка ще има и място за " Музейко ", както и доста зали за подготовки и изложения.

" След осъществяване на ремонта тази постройка ще изпъкне. Не просто ще я напълним със наличие, а то ще бъде богато, забавно и потребно ", показа госпожа Маринова.

Освен този план, в края на годината Община Ловеч може да се похвали с премия от Оперативна стратегия " Региони в напредък " за съглашението, което подписа под наслов " По водите на р. Осъм ". То ще даде опция на пет общини и две регионални администрации да аплайват с планове за интегрирано развиване на територията в новия програмен интервал.

" Обединява ни поречието на р. Осъм. Искаме да осъществяваме капацитета на реката. А също по този начин, в подтекста на наводненията в този момент, да обезопасим реката. Първо ще създадем хидроложко изследване и когато одобрят всички стратегии на програмния интервал, ще сме подготвени с планове да аплайваме ", разяснява госпожа Маринова.

Още от ЛОВЕЧ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР