Кметът на Община Асеновград Христо Грудев и кметът на Община

...
Кметът на Община Асеновград Христо Грудев и кметът на Община
Коментари Харесай

Кметовете на Асеновград и Куклен с първа копка на инсталация...

Кметът на Община Асеновград Христо Грудев и кметът на Община Куклен Мария Белчева дадоха формален старт на създаване на инсталациите за сепариране, и  компостиране и авансово отнасяне на битови боклуци. На остарялото бунище в Асеновград се организира гала " първа копка “ по план: " Втора комбинирана процедура за планиране и създаване на компостиращи съоръжения и на съоръжения за авансово отнасяне на битови боклуци " по ос 2 на ОПОС 2014-2020 на РСУО - район Асеновград " № BG16M1OP002-2.006-0001-C05. С това ще започва и главната активност по плана, а точно осъществяване на Строително монтажните работи.

 Основна цел на плана е да се обезпечи нужния запас и потенциал за създаване и въвеждане в употреба на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци на територията на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците – Асеновград, като по този метод ще се реализира понижаване на количеството депонирани битови боклуци. Проектът се финансира по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020г. Общата му стойност е 13 245 456.73 лева, от които 8 360 243,98 лева от Европейския фонд за районно развиване. Партньори на община Асеновград в плана са общините Първомай, Лъки, Садово и Куклен.

  " На процедура това са  две инсталации- за сепариране и  компостиране на битовия и зелния боклук, които ще обслужват целия район. С реализирането на плана ще се подсигурява понижаване общия тонаж и устойчивото ръководство на битовите боклуци. “, сподели Мария Белчева.

Тя подчертава върху публичната значителност на плана. Белчева означи, че с изключение на екологичните изгоди, реализирането на плана ще спести милиони левове на общинската хазна  в бъдеще посредством понижаване разноските за отчисления, които общината прави за всеки звук боклук. Изграждането на компостиращата апаратура ще докара до понижаване на количеството депонирани зелени и биоразградими битови боклуци, както и ефикасното им потребление като запас. Инсталацията ще компостира биоотпадъците от поддържането на публични площи, паркове и градини, зелените площи към комерсиалните обекти, индустриалните, икономически и административни здания, като творби компост ще откри приложение в земеделието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР