Кметът на курортния град Павел баня иска да спре шумните

...
Кметът на курортния град Павел баня иска да спре шумните
Коментари Харесай

Кмет иска да спре шумните веселби, как реагират ромите

Кметът на курортния град Павел баня желае да спре шумните ромски тържества. След два дни общинският съвет ще прегледа предлагането му. В него е планувана възбрана за обтягане на палатки по улиците и тротоарите за фамилни тържества с живи оркестри или озвучителни уредби, оповестява NOVA.

И до момента в който една част от локалните поданици се оплакват от шума, други декларират, че ще продължат с празненствата навън, без значение от възможна общинска разпоредба.

Нали би трябвало да се чува. Ние ромите сме така, нали знаеш – в случай че няма звук. Нали правиш женитба, защо я правиш? Нали би трябвало да се чува? То и заравяне да има отново същото, отново са вика”, декларира един от жителите.

Амнести: Ромите в България не престават да страдат

За роми кафето е 2,50 лева, за останалите - 1,10 лева

Единствената страна, която съумява да интегрира ромите

„ Това е особено за ромското население, че музиката би трябвало да бъде доста мощна, колкото е по – мощна, толкоз резултатът е по огромен за тях. Техния нрав е това, че изявата да бъде със скъпа и мощна музика, носи някакъв авторитет на самата фамилия, която провежда мероприятието”, изяснява кметът на Павел баня Станимир Радевски. От общината обмислят и отделяне на място за тържества отвън града.

Това е душевен тормоз за мен, за фамилията ми, по този начин и за живеещите в нашия блок ”, споделя локален жител за шумните празненства. Той показва, че ромските празненства постоянно стартират от сутринта в 7.30 и не престават през целия ден.

„ Непрекъснато хората реагират, обезпокоявани от шума и веселбите, които се организират по улиците и тротоарите на града Павел баня. Предимно с палатки със мощна и шумна музика”, споделя кметът. „ Едно терзание, безпокойствие основава измежду хората, изключително тези, които живеят покрай ромските квартали.”

„ Преди една седмица, тук беше невероятно нито да преминеш, нито да живееш в близките къщи. Нашите телефони прегряха и това беше, тъй като към този момент за пети път през този сезон се случва това”, показва зам.-кметът Йордана Енева.

„ Музиката е извънредно мощна, затваряме прозорците, затваряме вратите, само че продължава да се чува”, оплаква се различен човек.

На процедура безработица в курортния град Павел баня съвсем няма, разяснява кметът Радевски, ромите са по-скоро заможни, а в циганските тържества се включват до 400 души.

„ Едва ли всеки може да заплати 3-4 хиляди лева за музика, 1000 лева за палатка, настрана за ястие, бири, алкохол”, показва кметът.

Циганинът може да няма какво да яде, само че което си желае си го прави и се радостни на 100% ”, разяснява Сунай, различен жител на курортния град. Тържествата са най-вече за сюнети, сватби и рождени дни.

„ За палатките, мога да кажа, че не всеки човек може да си разреши да върви на ресторант. Затова съгласно мене, би трябвало да има увеселителни палатки, такива събирания на хората”, споделя Сунай. Той показва, че в града има заведения и заведения за хранене, от които се чува музика до късно през нощта, само че на тях не им се обръща такова внимание.

„ Ромите не се одобряват във всяко едно заведение. Сега не желая да деля хората на роми и на българи, само че желая да кажа, че значимо е желанието, един ром може да изтегли пари и да си направи, тъй като той чака детето си 20 години да порасне, веднъж да се ожени в тоя живот. Докато българите имат пари, само че те са пестелив народ.”, прибавя Сунай. „ Когато има избори стартират да се търсят ромите, а ромите когато създадат нещо: дай да ги скастрим, дай да им спрем нещата ”.

Предложението за възбраната на тържествата навън с оркестри, мощна музика и палатки, ще бъде гледано от общинския съвет на 28 юни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР