Кметът на Кричим Атанас Калчев зададе редица въпроси и изрази

...
Кметът на Кричим Атанас Калчев зададе редица въпроси и изрази
Коментари Харесай

Кметът на Кричим защити шефовете на РИОСВ и Басейнова...

Кметът на Кричим Атанас Калчев зададе редица въпроси и изрази мнение, че някои се пробва да употребява общината, както и институциите, с цел да прокара свои персонални ползи. Той застана зад шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда доцент Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Георги Семерджиев, които оставки бяха поискани от еколози. Мотивите им бяха, че редовно двете подресорни институции на Министерството на околната вода и горите не извършват законовите си отговорности, които се показват в отбрана на околната среда и на здравето на хората.

Ето и позицията на Атанас Калчев:

„ През последните дни още веднъж е на дневен ред тематиката за кариерата в село Куртово Конаре и не мога да остана безразличен, защото някой се пробва да „ мисли” и за община Кричим повече даже от тези, които живеят, работят и ръководят тази община.

Под формата на нечия „ загриженост” се основават изкуствени административни проблеми и за общинска, и за регионална администрация. Пак по този мотив, някой показва неодобрение от метода на стопанисване и ръководство на собствеността и имуществото на община Кричим, нищо, че не е директно обиден, а и няма по какъв начин да бъде. За всички е ясно, че повода за индиректните офанзиви против община Кричим е в действителност концесията на кариерата в Куртово Конаре. Това, че част от кариерата е ситуирана в землището на община Кричим, и за нея пораждат административни проблеми под нечие давление или скрити ползи, ми дава съображение да задам няколко въпроса: ​Ако активността на кариерата има такова пагубно въздействие върху околната среда, в това число и здравето на хората, и качеството на създаваната земеделска продукция, за какво района е включен в Натура 2000, при изискване, че кариерата работи от 1966 година? Как след толкоз години употреба са непокътнати местообитанията и типовете, предмет на запазване в предпазените зони? Не би ли следвало те от дълго време да са изчезнали, в случай че въздействието от активността на кариерата е толкоз пагубно, както се твърди? Как се изричат изказвания, че една кариера е „ незаконна”, а концесионера се покровителства за противозаконните дейности от чиновници на министерствата на околната среда и енергетиката? С какво ще допринесат желаните оставки на Директора на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и на Директора на Басейнова дирекция – Пловдив, в случай че вероятно бъдат подадени? Дали в случай че бъдат назначени нови шефове на тези две институции, те ще работят „ извън” и в несъгласие с българското законодателство, а може би това е и крайната цел на мероприятието – да бъдат обслужени нечии скрити за момента ползи свързани с смяна на концесионера на кариерата в с. Куртово Конаре, а не с действително прекратяване на активността й? Ще се откри ли тогава някой, който да поеме отговорността са изхарчените на вятъра държавни средства от 1966 година до 2006 година за тази кариера? ​Мога да задам още въпроси, на които не знам дали някой от „ заинтересованите” ще ми даде почтен отговор.

Със сигурност знам, че институциите в България работят при съблюдаване на българското законодателство, което в по-голямата си част е съобразено и подхожда на Директивите на Европейския съюз. Знам, че общините, в това число и Кричим, работим в цялостно съдействие и получаваме поддръжка по всеки зародил проблем в региона на околната среда и опазването й, точно от хората, на които се желаят оставките – доцент Стефан Шилев и инж. Георги Семерджиев, тъй като са експерти и специалисти в своята област, за което им благодаря. ​

Крайно време е да загърбим балканския си нрав и да оставим, хората, които в действителност работят, да продължат да го вършат, и да се научим, че непознаването на законите не е опрощение и не е съображение всеки един, на който му е хрумнало или някой го употребява, да се превърща в съдник и да раздава правосъдие”
тагове кмет Кричим Атанас Калчев Регионална инспекция за опазване на околната среда Басейнова дирекция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР