Кметът на Киев Виталий Кличко защити началника на украинската армия

...
Кметът на Киев Виталий Кличко защити началника на украинската армия
Коментари Харесай

Кличко защити началника на украинската армия, за когото се говори, че Зеленски иска да смени

Кметът на Киев Виталий Кличко отбрани началника на украинската войска Валерий Залужний на фона на

" В доста връзки точно с помощта на Залужний украинците в действителност повярваха в нашите въоръжени сили ", написа Кличко в Telegram. Отношенията сред Кличко и Зеленски в последните месеци също са на приливи и отливи и прехвърчат политически искри, напомнят локални медии.

По време на войната генералът на няколко пъти оцелява в сложни обстановки. Кличко обаче се притеснява, че в този случай политическите ползи ще бъдат сложени над " здравия разсъдък и ползите на страната ".

„ Надявам се държавното управление да разбере сериозността на обстановката и цялата отговорност, тъй като през днешния ден бойната дарба, единството на армията и единството в обществото са най-важните неща ", прибавя още Кличко.

Преди дни английското издание Financial Times заяви, че Зеленски възнамерява да отстрани от поста главнокомандващия военните сили на страната. За ориста на Залужний се спекулира от месеци, откакто през ноември напрежението сред двамата високопоставени мъже ескалира.

В края на 2023 година контраофанзивата на Украйна не съумя да реализира доста от поставените си цели - да си върне изгубените територии и да прекъсне сухопътния мост на Русия към нелегално анексирания Крим.

Тогава Залужний съобщи в изявление, че войната е достигнала " патова обстановка ", с което предизвика гнева на президентската администрация за използвания термин.

" Днес би трябвало да се борим за едно нещо - за успеха на Украйна ", акцентира изрично кметът на Киев, като в това време прикани за завършек на „ политическите интриги и вътрешните битки “.

Според инфомация на немското издание Spiegel обтегнатите връзки сред украинския президент и началника на армията не се дължат само на използваните от Залужний думи пред публицисти.

Твърди се, че президентската администрация подозира главнокоманващия или най-малко хората към него в скрити политически упоритости - военните се употребяват с изключителна известност измежду украинското население.

Според социологическите изследвания Залужний е по-популярен даже от президента Зеленски.

Ако отстраняването му се реализира, това би било най-голямото разтърсване във военното командване в Киев след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР