Кметът на германската столица Михаел Мюлер откри днес паметник на

...
Кметът на германската столица Михаел Мюлер откри днес паметник на
Коментари Харесай

Германия почете жертвите на атентата на коледния базар в Берлин

Кметът на немската столица Михаел Мюлер откри през днешния ден монумент на 12-те починали предходната година при атентат на коледен базар край Мемориалната черква "Кайзер Вилхелм " в западната част на Берлин, съобщи ДПА.

Канцлерът Ангела Меркел и ръководителят на Бундестага (долната камара на парламента) уважиха жертвите и сложиха запалени свещи на паметника.

На днешния ден преди година 24-годишен тунизиец се вряза с камион в посетителите на базар, след това избяга, а четири дни по-късно беше убит в Италия. При атентата бяха ранени към 70 души.

Вчера Меркел се срещна при закрити врата с близки на жертвите и с потърпевшите. Това беше първата й среща с тях след рецензии за неналичието на реакция от нейна страна. Местни медии през днешния ден оповестиха, че участниците в срещата са останали разочаровани и мнозина не са имали опция да беседват за офанзивата с Меркел персонално.



В тирада във връзка трагичната годишнина немският президент Франк-Валтер Щайнмайер също означи, че реакцията на страната след атентата е била "студена и дистанцирана ". Той насочи рецензии от името на роднините на починалите и на ранените, които се почувствали изоставени от управляващите, откакто не получили поддръжка от държавното управление.

Канцлерката Меркел през днешния ден сподели, че вчерашната среща с околните на жертвите я е предиздвикала да осъзнае "слабостите на страната " в оказването на поддръжка на потърпевшите от тероризъм.

Възпоменателните прояви ще продължат през целия ден. Хората ще отбележат годишнината и с минута безмълвие в памет на жертвите, а в 20,02 часа, когато бе осъществено миналогодишното нахлуване, ще стартират да бият камбаните на църквата "Кайзер Вилхелм ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР