Кметът на Бургас Димитър Николов е икономист по образование и

...
Кметът на Бургас Димитър Николов е икономист по образование и
Коментари Харесай

Бургаският кмет Димитър Николов пред „Труд“: Бургас – люлка на лекари и програмисти

Кметът на Бургас Димитър Николов е икономист по обучение и зам. – ръководител на Политическа партия ГЕРБ. Вече трети мандат, той е считан за един от най- сполучливите български градоначалници. На последните локални избори получи 84% от гласовете на гласоподавателите.

Заедно със зам. – ръководителя на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметовете на София и Пловдив – Йорданка Фандъкова и Иван Тотев, Николов бе в Съединени американски щати, на обичайна молитвена закуска с президента Тръмп. Пред „ Труд “ той споделя за събитието и споделя проектите си за развиването на морския град.


– Г- н Николов, върнахте се преди броени дни от Съединени американски щати, където присъствахте на молитвената закуска с президента Доналд Тръмп.  Какви са усещанията ви от нея и от престоя ви зад Океана?
– Присъствах на едно извънредно като формат и организация събитие, с забавни персони от целия свят. Националната молитвена закуска е интернационален конгрес, който се организира за 66- та поредна година в първия четвъртък на  февруари. Организира се от Белия дом и Конгреса на Съединени американски щати с представители от разнообразни страни и религиозни, културни и научни общности, членове на американското държавно управление,  политици, предприемачи, дипломати. Това е от значимите събития в Съединени американски щати и се веселя, че имах опцията да участвам.

– Вече на родна земя – кои са целите на бюджета на Бургас за 2018 година?
– „ Бюджет 2018 ” продължава наклонността за вложения в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за обществено уязвимите наши съграждани.

Продължаваме да построяваме нови учебни заведения и детски градини, да модернизираме материалната база на съществуващите професионалните гимназии. Тази година в Бургас ще отворят порти ново приблизително учебно заведение за програмисти край комплекс „ Меден рудник ”, както и филиал на Националната художествена академия в Магазия –1 на пристанището. Продължават вложенията в строителството и оборудването на постройката на Медицински факултет към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”.

И тази година ще се реконструират огромни и дребни улици, междублокови пространства. Имаме 90 подготвени блока по националната стратегия за енергийна успеваемост, други 100 сега се работят.

– Може ли да разкажете детайлности за новото учебно заведение за програмисти, което ще е първо по рода си в страната? Колко години ще е образованието в него и по какъв начин ще става приемът?
– Професионалната гимназия за компютърно програмиране и нововъведения ще е най-новото учебно заведение в страната, което ще отвори порти през образователната 2018/2019 година в Бургас. То ще бъде с интензивно проучване на британски и немски език, и ще приготвя експерти в професионално направление „ Компютърни науки ”, специалност „ Програмист ”, специалности „ Програмно обезпечаване ” и „ Приложен програмист ” със период на образование пет години и банкет след приключен седми клас. В него ще се учат актуалните програмни езици, в образователните стратегии ще бъде заложено придобиването на познания и умения за обектно насочено програмиране в логаритмите и структурите от данни, в региона на създаване на програмен продукт и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за ръководство на бази данни, интернет програмиране.

Учениците ще придобият характерни познания и умения в областта на роботиката, изкуствения разсъдък, хардуерен дизайн, кибер сигурност, облачни технологии. Обучението ще се реализира в самостоятелен учебен кампус, отговарящ на най-новите международни стандарти – с образователен корпус, общежитие, помещение за образователна компания и програмиране. След привършване на образованието си учениците ще получат тапия за приблизително обучение, документ за притежаване на непознат език и документ за професионална подготовка по компютърни науки, надлежно за „ Програмист ” и „ Приложен програмист ”.

– А накъде ще пораства градът, господин Николов?
– Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се откри баланс сред искащите да влагат и да си закупят жилища в Бургас и жителите, които към този момент имат лични жилища и са срещу строителството на нови здания.

В опит да се откри баланс сред ползите на вложителите и несъгласните с новото строителство жители Община Бургас създаде подробни устройствени проекти за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този метод се основава действителна опция на строителството в града и изместването му в новите зони. Разширение се планува в посока кварталите „ Банево ”, „ Долно Езерово ”,   ”Кюшето ” /курортна зона „ Ъгъла ”/, зона Минерални бани, квартал „ Крайморие ”, „ Меден рудник ”.

Разбира се, градът ни ще се уголемява и в друго отношение – в посока асимилиране на нови бизнес зони. Вече към 30 компании са закупили терени и започват своята активност в „ Индустриален и логистичен парк- Бургас ”. Затова започваме действителни дейности по създаване на фаза 2. Това е нова територия, която се намира в промишлена зона Юг с обща повърхност към 600 декара. Още тази година, започваме планиране и създаване на инфраструктурата там. Това ще ни разреши да предложим нови терени на евентуалните вложители. Вече имаме запитвания и се надявам взаимно с държавното сдружение „ Национална компания индустриални зони ” да успеем да притеглим нови стратегически вложители.

През миналата година бяха изпълнени основни инфраструктурни обекти за Бургас, каквато е улица „ Крайезерна ”. Тя обезпечава директна връзка сред фаза 1 и фаза 2 на Индустриалния парк с автомагистрала „ Тракия ”, което прави зоните още по- привлекателни за вложителите в региона. Именно връзката с автомагистрала „ Тракия ”, прави привлекателна и другата ни индустриалната зона край град Българово, чиито потенциал към сегашния миг е напълнен на 50 %. През годината ще бъде обезпечена довеждаща инфраструктура и до индустриални терени в посока квартал „ Ветрен ”, където има декларирани капиталови планове в частни терени.

– Отделят се доста средства и за уголемение, и модернизиране на онкодиспансера, който обслужва цялата област- ще привличаме ли още лекари и по какъв начин?
– Вложихме много старания и средства през последните няколко години за вложения в здравна инсталация и материалната база на онкодиспансера в Бургас. Мога самоуверено да заявя, че Бургас има високотехнологичната здравна инсталация за ранна диагностика и терапия на онкозаболявания.

Вече разполагаме с линейни ускорители и първокласен скенер за „ радиационна хирургия ”, откакто построихме нова онкополиклиника, в този момент следва да закупим 6D маса за радиохирургия. Започваме планиране на постройка за 5 скенер за ранна диагностика, проектираме и постройка за химиотерапия.

Разбира се, сложили сме си и амбициозната задача да привличаме висококвалифицирани медицински фрагменти. Важна стъпка в това отношение е откриването на Медицински факултет в Бургас. За последните две години Община Бургас обезпечи близо 4,5 млн. лева за постройката на бъдещето висше образователно заведение. През тази година ще влагаме още 600 000 лева за съоръжение и се надявам, че с поддръжката на локалните и държавните институции, факултетът скоро ще бъде реалност.

– Предстои ли развиване на спортния туризъм с изработката на нови, супермодерни зали?
– Съвсем скоро ще открием публично новия затрупан басейн в комплекс „ Славейков ”. Той е построен според условията за провеждането на национални и интернационалните надпревари.

Амбицията ми е Бургас да се трансформира във водещ център на плувните спортове в страната, да сме домакини на републикански и интернационалните надпревари. Откриването на този басейн ще даде опция на доста интернационалните федерации по плувни спортове да организират подготвителни лагери, като ползвайки модерното оборудване, ще се настаняват и в хотелите на Бургас, а това е добре и за туризма.

Довършването на зала „ Арена Бургас ” ще обезпечи още по- огромни вероятности за конгресен, състезателен и културен туризъм. Това ще е единствената зала в България, съобразена с всички условия на международната федерация по лека атлетика. Залата ще е мултифункционална, с мобилни уреди, което ще разреши практикуването на разнообразни типове спорт, както несъмнено и провеждането на огромни концерти.

Извън тематиката за спорта, мога с горделивост да заявя, че през лятото Бургас още веднъж ще бъде хазаин на Световното математическо съревнование, което ще събере близо  1000 перспективни математици от над 40 страни.

– След остров „ Света Анастасия ”, който стана неоспорим шлагер и се посещава от туристи от целия свят, коя ще е идната дестинация за гостите на града?
– До началото на лятото ще бъде актуализирана най- емблематичната за Бургас улица- „ Богориди ”. По този метод, ще бъде приключен най- популярният  и желан за всички поданици и посетители на града туристически маршрут, започвайки от обновената „ Автогара Юг ”, преминавайки по улиците „ Александровска ” и „ Богориди ”, достигайки до прелестната Морска градина, признака на Бургас– Моста и впечатляващата Морска гара, и запаметяващо се странствуване с транспортен съд до остров Света Анастасия.

С развиването на туризма, упоритостта ни е общината да предлага все по- качествени културни артикули – археология, концерти, фестивали, изложения, които да затвърдят Бургас като желана дестинация.

– Какъв е коментарът ви за абсурда в детската градина „ Брезичка ”, където на запис се видя по какъв начин възпитателка наскърбява и скубе малчуганите, след което я уволнихте стремително, дружно с три нейни колежки и директорката?
– Недопустима експанзия от страна на възпитателката и сътрудниците й, които гледат безучастно държанието й. Договорите на всички участници в клипа, както и на шефа на детската градина са прекъснати. В същото време, изрично не бих желал да се демонизира учителската специалност, тъй като в системата на образованието работят изключителни персони, които с разсъдък и обич се грижат за децата. И се веселя, че бургаските родители наред с възмущението си от съответния случай в „ Брезичка ” подеха акция и за поддръжка на обичаните на децата им учители, като по този метод разграничиха този случай, от останалите – виновни и уважавани преподаватели.

– Какви събития предстоят в Бургас по отношение на европредседателството ни?
– Тази година Бургас ще бъде хазаин на няколко събития в границите на ротационното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз. Първото е  изнесено съвещание на КОРЕПЕР I (Комитет на непрекъснатите представители на страните – членове), планувано през месец май.  Европейски морски ден – най-голямото годишно събитие на Европейската морска общественост, проведено в партньорство с Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство ” на Европейската комисия и Министерство на превоза, ще се организира от 31- ви май  до 1- ви юни. Събитието събира над 900 представители на институции, организации и бизнес, ангажирани с проблемите на устойчивото развиване на морската околна среда и морските политики. От 20 до 22 юни ще се организира конференция  на тематика „ Към близки до нулевото ползване здания. Норвежкият опит и провокациите в България ”, проведена взаимно с Министерството на енергетиката. Предстои и откриването на галерия „ Скритите секрети на Черно море ” – в зала „ Ал. Г. Коджакафалията ”, която ще може да бъде прегледана от поданици и посетители на Бургас през месеците май, юни и юли. Тя също е съобразена с Председателството на България на Съвета на Европейския съюз и слага акцент върху морските археологически изследвания в българските води на Черно море, потънали селища и кораби.

– Вашата фантазия за Бургас?
– Като всеки различен кмет и аз бих желал Бургас да се развива, да е благоустроен, бургазлии да се усещат щастливи, осъществени в специалностите си и горди с града си. Надявам се да съм съдействал за това.

Нашият посетител


Димитър Николов е роден на 18 май 1967 година в Бургас. Завършил Икономически университет в Москва. С тапия по мениджмънт и Професионален документ по мениджмънт от Open University и Нов български университет. Магистър по финансов мениджмънт – Стопанска академия Свищов. Управител на “КБС ” ООД – Бургас (2006). Изпълнителен шеф на “Победа” АД (1998–2006). През 2015 година е избран отново за трети път за кмет на Бургас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР