Кметът на Благоевград представи на пресконференция основните акценти в Управленската

...
Кметът на Благоевград представи на пресконференция основните акценти в Управленската
Коментари Харесай

На пресконференция: Кметът на Благоевград представи Управленската си програма до 2027 г.

Кметът на Благоевград показа на конференция главните акценти в Управленската си стратегия за развиване на регионалния център до 2027 година

Пред медиите той акцентира, че измежду най-важните цели са подобряването на градската среда и животът на хората. По думите му Общината е изправена пред съществени провокации, свързани с финансовата непоклатимост, привличане на вложители и основаване на неразривна връзка сред бизнеса и образованието.

Голямата задача пред администрацията до края на годината е да бъдат направени планове за усвояването на 50 млн. лв., отпуснати от страната за развиването и построяването на инфраструктурни обекти.

Сред опциите за обезпечаване на средства за налична градска среда е и стратегия „ Развитие на районите “, по която Общината може да получи до 85 млн. лв., планувани за възобновяване на ЦГЧ, за създаване на ново учебно заведение, за поддържането на учебни дворове, за детски и спортни площадки, паркове и така нататък

„ Сега е моментът жителите на Благоевград да бъдат дейни и да дават своите оферти за възстановяване образа на регионалния център. Правим срещи с Камарата на архитектите, за данамерим най-хубавите решения за нашия град “, сподели кметът Методи Байкушев.

Община Благоевград е изправена пред две огромни провокации, които крият големи финансови опасности, уточни градоначалникът. За да бъдат избегнати те една от главните ни цели е Системата за ръководство на отпадъците да проработи дейно.

„ Важно е Общината, бизнесът и жителите дружно да създадем по този начин, че да събираме отпадъците в чист биологичен тип. В противоположен случай ще се наложи да върнем парите за построяването на Анаеробната апаратура “, сподели кметът.

Друго огромно предизвикателство, с което общината би трябвало да се оправи предпочитано, е ръководството на дълга и финансова дисциплинираност. Той акцентира, че има насъбрани големи отговорности през годините, наложени финансови корекции и изчезнали пари по сметките на общинска администрация.

През идващите 4 години предстоят основни промени за реализиране на дълготрайна резистентност на община Благоевград, част от тях е въвеждането на нови правила за ръководство на Общинската благосъстоятелност и общинските сдружения. Целта е повишение на приходите и възстановяване на естетическия образ на регионалния център.

Основен приоритет в управническата стратегия е и образованието, където са планувани редица незабавни ограничения.

„ Средните и висши учебни заведения, бизнесът, Бюрото по труда и кариерните центрове би трябвало да работят в синхрон, с цел да повишим опциите за професионална реализация и да притеглим евентуални вложители. Ще бъде възобновен и тристранният разговор и работата със синдикатите “, съобщи кметът.

Ще се работи за консолидиране на културните институти, повишение на тяхната интензивност и насърчаването им независимо да аплайват по планове. Община Благоевград няма да провежда грандиозни фестивали за лична сметка, като за всички външни артикули ще разчита на спонсори и партньорства.

Предстои да бъде одобрен бранд, който ще направи Благоевград атрактивна и разпознаваема туристическа дестинация.

Кметът бе безапелационен, че най-голямото предизвикателство пред администрацията във връзка с обществената политика е да се обезпечат нужните средства за разкриването на 19 нови обществени услуги, което е допустимо по стратегия „ Развитие на районите “.

Приоритет за Община Благоевград през идващите 4 години е осъществяването на ограниченията за непорочност на въздуха и подмяната на уредите за отопление, за което има обезпечени над 15 млн. лв. европейски средства.

Важна цел за този мандат е и Устройственото обмисляне.

Според кмета това ще подсигурява стабилно и разумно разгръщане на града. Площите, планувани за нови детски градини, детски площадки, паркове, обществени пространства и така нататък ще бъдат урегулирани по допустимо най-щадящия за бюджета на общината метод.

В управническата стратегия са заложени ограничения за привличане и връщане на младежите в Благоевград посредством партньорски начинания и обмяна на опит. Планиране са и промени във връзка с организацията на придвижване, за облекчение на трафика, включително нови кръгови кръстовища, създаване на велоалеи, урегулиране на паркирането и така нататък

„ Убеден съм и имам вяра мощно, че в случай че работим дружно и в случай че имаме естествен разговор и чуваемост, каквато аз подсигурявам от страна на общинска администрация, ще реализираме доста положителни резултати за нашия град “ заключи кметът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР