Кметът на Бърлингтън, американският щат Върмонт, писал на съветски колега

...
Кметът на Бърлингтън, американският щат Върмонт, писал на съветски колега
Коментари Харесай

Бърни Сандърс използван от Съветския съюз за пропаганда през 80-те г.

Кметът на Бърлингтън, американският щат Върмонт, писал на руски сътрудник в недодялан град, че желае Съединени американски щати и Съветският съюз да " живеят взаимно като другари " . В това Москва видяла опция за агитация и съответно " да разкрие американския империализъм като главен източник на заплаха от война ".

Този кмет е бил Бърни Сандърс, историята за неговото пътешестване до Съветския съюз през 1988 година е съобщавана и преди. Но доста детайлности от дипломацията на Сандърс по време на Студената война преди и след тази аудиенция - и напъните на Съветския съюз да се възползва от антивоенния дневен ред на Сандърс за персонални пропагандни цели - като цяло остават неразкрити.
 Пуснаха видео с Бърни Сандърс полугол и пийнал на меден месец в Съюз на съветските социалистически републики
Пуснаха видео с Бърни Сандърс полугол и пийнал на меден месец в Съюз на съветските социалистически републики

Видеото е от 1988 година

Вестник " Ню Йорк таймс " е проучил 89 страници от писма, телеграми и руски държавни документи , които надалеч по-подробно разказват персоналните старания на Сандърс да откри връзки сред неговия град и страна, която тогава към момента е била възприемана като зложелател от множеството американци, макар че тогава бяха инициирани промени при последния руски водач Михаил Горбачов.

Документите също демонстрират по какъв начин Кремъл е разглеждал тези връзки за побратимяване като инструмент за смяна на американското публично мнение към Съветския съюз.

" Един от най-полезните канали на процедура за интензивно осъществяване на информационно-пропагандни дейности се потвърждава контактът за побратимяване ", написа в документ на Министерството на външните работи на Съветския съюз, предоставено на представители на град Ярославъл.

Документите са част от държавни архиви в Ярославъл , който се е побратимил с Бърлингтън. Документите са налични за обществено прилагане, въпреки че архивари разясниха, че досега никой не е проявявал да ги прегледа.

Вестникът отбелязва, базирайки се на проучената информация, че Сандърс евентуално е единственият локален американски представител, който е употребен за агитация . Документите също демонстрират интензивни мерки на Съветския съюз да се възползва от заинтересоваността на Сандърс към тяхната страна.

Когато Сандърс е оповестил през 1987 година, че Бърлингтън ще търси побратимяване със руски град, десетки други американски градове са открили сходни връзки или са се пробвали.

Предизборната акция на Сандърс не оспорва достоверността на документите. В известие се споделя, че претендентът се гордее с дипломатическите си старания и се акцентира, че концепцията за побратимяване на руски с американски градове тогава е получила поддръжка на най-високо равнище.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР