Кметът на Банкя Рангел Марков разказва за текущите и предстоящите

...
Кметът на Банкя Рангел Марков разказва за текущите и предстоящите
Коментари Харесай

Кметът на Банкя: Водният цикъл на района е основен приоритет за 2024 г.

Кметът на Банкя Рангел Марков споделя за настоящите и идните планове в града. Проектът за водния цикъл на Банкя е в ход и включва 30 км. трасета в региона. Изпълнени са повече от половината от тях, а улиците, които сега са разкопани ще бъдат асфалтирани изцяло.

Банята в Банкя действа след реставрацията към този момент от повече от година, а " Софийски парцели " ЕАД последователно усилват услугите, които предлага тя.

" Това, което е значимо да кажем е, че на процедура ние продължаваме нашата работа, защото това е следващ мой мандат като кмет на Банкя. Реално от идващия ден след изборите имаме опцията да стартираме с планове, които към този момент са стартирани и да продължим по тяхната работа. Разбира се, имаме и безусловно нови планове с упоритостта в границите на мандата те да бъдат приключени. Голямото преимущество е, че нямаме спиране на работния развой. Имаме стартирани планове, като този за водния цикъл, който изпълняваме сега. Това са вътрешно кварталната канализация и тръбопровод, който е извънредно огромен план - 30 км. трасета на територията на Банкя. В момента са изпълнени повече от половината ", показа Марков.

Той уточни, че банята се стопанисва и ръководи от софийското сдружение " Софийски парцели " ЕАД за период до 3 години.

От сдружението последователно и поетапно се усилват услугите, които се оферират в балнеолечебницата.

Историята на гр. Банкя като балнеоложки курорт започва от 1900 година, през 1907 година стартира градежът на банята и е приключен през 1911 година. Марков разясни, че концепцията е да се направи експозиция към зоната на каптажа, с цел да могат посетителите да видят от кое място потегля историята на града.

По думите му " Вазовият дъб " е мястото, където през 1900 година Иван Вазов е написал един от най-хубавите си разкази " Утро в Банкя ".

Там ще бъде обособена зона за литературни четения, а от инициативния комитет на града са предложили да се построи монумент на бележития български публицист. В един от огромните паркове в централната градска част на Банкя ще бъде обособено място със особено съоръжение за хора, претърпели инсулт. Там те ще могат да вършат своята рехабилитация на чист въздух. Проектът за реорганизация на този парк ще бъде изпълнен в границите на 2 години.

" Големият плюс на Банкя е, че е курортно място. Това е и огромното предизвикателство за мен като кмет, тъй като урбанизацията на огромния град сигурно влиза в несъгласие с курортния дух. И по тази причина споделям предизвикателство, точно тъй като огромното строителство и многото гости значително въздействат точно на този спокоен, спокоен курортен дух, с който Бонкя разполага и който е едно от огромните преимущества. Не инцидентно Банкя е едно толкоз желано място, тъй като има личен темперамент, който ние по всякакъв начин се опитваме да съхраним ", показа Марков. Той показа, че от управата на града имат ясна идея по какъв начин да го развиват. Водният цикъл е значим както от екологична позиция, по този начин и откъм стандарт на живот.

" Сега изпълняваме третия стадий. Ще имаме над 70% направена канализация в Банкя, имаме подготвеност за още 10 км., с които се надявам да имаме опция да аплайваме още идната година за ново финансиране за вътрешнокварталните улици по този начин, че да стигнем напълно до кварталите ", акцентира той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР