Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил мишена на

...
Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил мишена на
Коментари Харесай

Кметът на Антверпен бил мишената на джихадистката група с български участник

Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил цел на задържаната джихадитска формация, измежду която има и един българин, съобщи особено за БГНЕС от Белгия Апостол Апостолов.

Младежите са възнамерявали да нападат полицейски сектори, заяви локалният вестник „ Нюзблад “, базирайки се на три самостоятелни източника.

Името на кмета на Антверпен в действителност беше упоменато в следствието, съобщи представителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Самият кмет не е бил открит за коментар. Неговият представител сбито съобщи, че това е правосъдно дело, което не може да разясняват.

„ Нашите служби не са поемали никакви опасности. Научихме доста след атентата през 2016 година Много информация към този момент се споделя сред службите, подозрителни профили непрекъснато се наблюдават в обществените мрежи се споделя и подозрителни профили се следят от близко в обществените мрежи. Ако забележим, че има сигнали за закупуване на оръжия, незабавно се намесваме “, разяснява пред фламандската социална телевизия Ве Ер Те министърът на правораздаването Винсент Ван Куикенборн.

Един от арестуваните стана още ясно, че е бил в така наречен лист OCAD - указател на лица, които са евентуално рискови и са следени от разнообразни служби, в подтекста на екстремизъм или терористични набези.

БГНЕС напомня, че при започване на седмицата Федералната прокуратура на Белгия задържа седем души в границите на две следствия на " вероятни терористични набези ". Седемте задържани - петима белгийци, един турчин и един българин - са упрекнати в присъединяване в активността на терористична група. Имало е и осми арестуван, само че той е освободен.

Сред арестуваните е и 20-годишен българин, за който все още само се знае, че се споделя Сергей. Обвинен е за присъединяване в терористична група.

От белгийската преса излиза наяве, че следователите на Федералната правосъдна полиция в Антверпен по едно и също време са нахлули в няколко адреса на радикализирани младежи в понеделник вечерта, в това число в Мерксем и Боргерхаут.

Органите на реда от известно време са държали под око младежите. Разследващите открили, че групите от Антверпен и Брюксел са търсили контакт между тях. При претърсването са открити оръжия в домовете. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР