Кметът Иван Портних и над 30 представители на дигитални и

...
Кметът Иван Портних и над 30 представители на дигитални и
Коментари Харесай

Варна се включи в Startup Europe Summit 2018

Кметът Иван Портних и над 30 представители на цифрови и стартъп компании от Варна се включиха в конференцията Startup Europe Summit 2018, проведена от еврокомисар Мария Габриел в София. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Бойко Борисов, министър председателите на Македония-Зоран Заев, на Сърбия-Ана Бърнабич, на Черна гора-Душко Маркович, вицепремиерът Томислав Дончев и други. Това е четвърто издание на форума, в който вземат участие над 500 представители на започващи компании.

" XXI век е времето на стартъпите. Те са амбициозни по природа, не се опасяват от неуспех. Амбиция, храброст, риск, ентусиазъм – с тези полезности стартъпите образуват значима част от ДНК-то на модерните стопански системи. Те са лакмус за нашата дарба да се възползваме оптимално от цифровата гражданска война. И би трябвало да продължим поддръжката си за тях посредством стратегии като „ Цифрова Европа “, с бюджет над 9 милиарда евро, самодейността Startup Europe, която към този момент оказа помощ на повече от 700 стартъпа, проекта „ Юнкер “, цифровите иновационни хъбове, каквито желая да имаме във всеки един европейски район. В края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в границите на програмата „ Хоризонт 2020 “ в поддръжка на такива хъбове в райони, които до момента не са задоволително добре покрити, съобщи еврокомисар Мария Габриел. " Стартъпите са тук и чакат нашата поддръжка. А поддръжката за тях значи поддръжка за по-конкурентоспособна Европа и Западни Балкани, по-голям напредък на стопанската система, повече благоприятни условия за хората ", добави тя.

По време на форума бяха стартирани две стартъп мрежи: Startup Europe за Централна и Източна Европа и Startup Europe Western за Западните Балкани. Подписана бе и декларация за подсилване на екосистемата за софтуерно предприемачество в тези райони, която подсигурява, че членовете на тези партньорства от 14 страни (основатели на стартъпи, вложители, ръководители и предприемачи) поемат ангажимент да улеснят връзките сред стартъпите в района, да насърчат образованието по предприемачество, да усилят съществуването на финансиране.

По-късно еврокомисар Мария Габриел организира среща с кмета Иван Портних и варненската група, по време на която участниците се сплотиха към тезата, че ще работят за развиването на единна и мощна стартъп екосистема в морската столица, за налагането на Варна като софтуерен град и европейски цифров хъб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР