Кметът Илко Стоянов по време на представянето на новите шест

...
Кметът Илко Стоянов по време на представянето на новите шест
Коментари Харесай

Шест нови електробуса тръгват в Благоевград /Снимки/

Кметът Илко Стоянов по време на представянето на новите шест електробуса: Днес Благоевград насочва взор към бъдещето, към по-зелена и чиста България. За церемонията в регионалния център дойде и зам.-министър Ангелина Бонева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева публично презентираха новите шест електробуса, които ще обслужват новосъздадената линия №12 от градския превоз в Благоевград.

По време на формалната гала на пл. „ Георги Измирлиев, бе отслужен водосвет за здраве на жителите и безаварийна употреба на транспортните средства.

„ Радвам се, че слагаме началото на нещо доста хубаво и нещо доста друго за нашия град. Днес Благоевград насочва взор към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, единствено за една година успяхме да доведем тези нови транспортни средства тук. Благодаря за положените старания на екипа, зная какъв брой доста ни костваше, с цел да завършваме нещата сполучливо “, съобщи кметът Илко Стоянов.

Той благодари на Ангелина Бонева, зам.-министър на Министерство на регионалното развитие и началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък 2014 – 2020 “ за оказаната поддръжка.

„ Този екологичен, чист превоз ще помогне на жителите да усетят, че живеят в един европейски град “, съобщи от своя страна зам.-министър Бонева.

На представянето участваха още Александър Мацурев - зам.-областен шеф, Радослав Тасков - ръководител на Общински съвет, Арда Атеш - представител на компанията производител, Николай Недялков - представител на компанията вносител, Мария Петрова – заместител кмет по стопанска система, финанси и европейски планове, Мирослав Кюпов - шеф на „ Благоевград еко превоз “ ЕООД, екипът по плана и поданици на Благоевград.

Непосредствено след формалната гала бе направена и демонстрационна обиколка с транспортните средства, които ще обслужват линията, обхващаща кв. „ Грамада “, автогарата и гарата, бул. „ Джеймс Баучер “ и „ Плажа “.

Електробусите са закупени по план, в границите на който са построени и три двойни зарядни станции.

Превозните средства са с извънредно съвременна визия и оферират всички улеснения за пасажерите и водачите. Електробусите са нископодови, с двойна врата, инсталирана вдясно от придвижването, за обезпечаване на оптимален комфорт за пасажерите в неравностойно състояние, както и за родители с колички. Автобусите разполагат с рампа, след стартирането на която рейсът не може да потегли. При това състояние автоматизирано се включват спешните светлини, които да ориентират останалите участници в придвижването.

Електробусите са оборудвани с таблети, които дават цялостна техническа информация, включително за равнището на батерията на електрическия автомобил, оставащия пробег и така нататък

Чрез таблетите може да бъде ръководена и температурата в купето за оптимален комфорт на пасажерите.

Електробусите са оборудвани и с камери, три от тях са инсталирани в самия рейс, а другата разрешава на водача да се осведоми за придвижването при заден ход. Имат и специфични бутони, посредством които пасажерите могат да алармират за желанието си да спрат на избрана спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и така нататък

В транспортните средства има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички.

Размерите на рейсовете са съобразени тъй че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа.

Новата облага е предоставена за ръководство на общинското сдружение „ Благоевград еко превоз “ ЕООД.

Електробусите са закупени по план BG16RFOP001-1.008-0010-С01 „ Интегриран градски превоз на град Благоевград ”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020г, в границите на който са доставени и инсталирани и 3 двойни зарядни станции.

Основната цел на плана е повишение качеството на живот на жителите и понижаване на отрицателните въздействия върху околната среда посредством възстановяване на изискванията и повишение на привлекателността на всеобщия публичен градски превоз на територията на Благоевград.

Проектът е с бюджет от 5 621 412,82 лв., от които 4 343 025,05 лв. са безплатна финансова помощ и 1 278 387,77 лв. са личен принос на Община Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР