Кметът Димитър Николов и представители на високотехнологичната компания Смарт Софтуер

...
Кметът Димитър Николов и представители на високотехнологичната компания Смарт Софтуер
Коментари Харесай

Представиха новия медицински софтуер, който ще бъде внедрен в бургаските детски градини и училища

Кметът Димитър Николов и представители на високотехнологичната компания „ Смарт Софтуер Системс “, които подариха на Община Бургас профилиран медицински програмен продукт, показаха неповторимите благоприятни условия на новаторския артикул, преди той да бъде внедрен за първи път в страната в бургаските детски градини и учебни заведения.  
„ Медицинският програмен продукт JOYSTICK е обвързван с правене на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, главно, приблизително учебно заведение и университета. Софтуерът ще отстрани всички значими документи, които в този момент се попълнят на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което огромна част от информацията се губи окончателно. Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и предварителната защита, имунизации, болести и лекувания на децата “, показа кметът Николов.  
„ Всички учебни лекари и медицински сестри в ясли, градини и учебни заведения ще качват на електронен притежател информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Тя е сензитивна от страна на персоналните данни и по тази причина достъп до нея ще имат педиатрите и персоналните лекари, които следят статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, учебните лекари и при нужда лекуващия доктор. Разбира се, достъп до тази информация ще има и родителя на детето, до момента в който е малолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея. Собственик на софтуера е Община Бургас, системата е затворена, не е обществена и оторизиран достъп ще имат единствено лекарите на детето – педиатър, учебен и родителя “, описа още кметът.  
В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на британски език, с цел да могат пълнолетните деца да го употребяват, в случай че решат да учи в образователно заведение или живеят и има потребност от здравно заведение в чужбина.  
Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, само че единствено до систематизираната информация, без персоналните данни, като типовете болести, броят, трендовете и характерът на болесттите измежду децата в района, с цел да им служи за научно-практична активност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.  
Информация ще употребява и РЗИ-Бургас, само че единствено във връзка с другите профилактични стратегии.  
 Бургас ще бъде хазаин на едно от най-големите събития в областта на онлайн търговия в района Бургас ще бъде хазаин на едно от най-големите събития в областта на онлайн търговия в района
При създалата се международна обстановка цифровите общества освен в България, само че и по света, претърпяха бурни промени. Все повече от бизн...
Системата ще дава опция на родителите сами да влизат и да попълнят по-специфични здравословни проблеми или потребности на детето, като алергии, неразположения или условие за по-специални потребности. Всеки доктор ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.  
Представителите на софтуерната компания, предоставяща софтуера, инж. Смаил Мустафа – шеф на компанията и Владимир Иванов споделиха, че софтуерната компания е профилирана в създаването и внедряването на медицински програмен продукт в Медицински център, ДКЦ, ДКБ, профилирана болница, МБАЛ до УМБАЛ. Те споделиха, че са създали изследване и с изключение на Община Бургас на никое място в България не съществува електронно здравно досие в ясли, градини или учебни заведения.  
Системата разполага със личен информационен канал, посредством който могат да се свързват потребителите между тях и бързо и надеждно да обменят значимата информация.  
„ И в този момент се събира тази информация, само че това което има педиатъра на детето, го няма учебния доктор и назад. Това е съществено количество значима информация, която за жал в този момент се разпилява с времето, а в този момент това ще се резервира и ще бъде на едно място “, добави доктор Георги Паздеров – шеф на РЗИ Бургас.  
На събитието участваха и младите лекари - доктор Анна Цветкова и доктор Стела Сивева, които първи ще работят с новия програмен продукт в Професионална гимназия по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “ и СУ „ Йордан Йовков “ и СУ „ Добри Чинтулов “ в ж.к. „ Изгрев “, които разделят една постройка.  
 Пешеходна обиколка демонстрира на туристите Бургас отвисоко Пешеходна обиколка демонстрира на туристите Бургас отвисоко
Колко добре познавате Бургас? Дори и да сте обикаляли много из града, пригответе се да го видите от един чужд ъгъл!  Югоизточ...
„ Те са част от амбициозната задача, която сме си сложили – да върнем лекарите назад в учебното опазване на здравето. Затова с назначението им поставяме единствено началото. Предстои скоро да назначим още един учебен доктор, а от септември още трима, с което ще обхванем всички жилищни региони в Бургас “, показа кметът Николов.  
„ Тази стратегия е единствено част от една по-голяма наша цел, обвързвана с детското опазване на здравето. Тя касае още всички огромни поправки, които започнахме да вършим в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните стратегии, които стартирахме още в края на предходната година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на разнообразни алергии при децата. Медицинският факултет и профилираната детска болница, също са част от общата ни тактика - да вдигнем равнището на детското и учебно опазване на здравето в Бургас “, добави още кметът.  
В края на срещата кметът Николов награди една от най-заслужилите ни медицински сестри в областта на детското и учебно опазване на здравето в нашия град – здравната сестра Вълканка Тодорова, която работи в ГПАЕ „ Гео Милев ”, само че от 02.11.2020 година досега е в екипа на доктор Инджова в Приемно-спешно поделение към УМБАЛ Бургас и обслужва пациенти с Ковид – 19.  
„ Г-жо Тодорова за мен е чест да Ви наградя за тази доброволна и доблестна работа, за това, че с риск за личното здраве Вие не се уплашихте, а избрахте да помагате на нашите съграждани в потребност. Благодаря Ви от тяхно и от свое име! “, показа кметът Николов.  
На събитието участваха още доктор Георги Паздеров – шеф на РЗИ Бургас, доктор Весела Петрова – „ Профилактика на заболяванията и промоция на здравето “ в РЗИ-Бургас, зам.-кметът по обучение и опазване на здравето Йорданка Ананиева, доктор Анна Цветкова, доктор Стела Сивева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР