Ключово предсказание на квантовата теория на светлината е потвърдено от

...
Ключово предсказание на квантовата теория на светлината е потвърдено от
Коментари Харесай

ЦЕРН потвърди предсказание от квантовата теория

Ключово предсказване на квантовата доктрина на светлината е доказано от ЦЕРН. Физиците откриха първото директно доказателство за високо енергиен конфликт на два фотона. Това е доста необичаен развой, при който двете частици светлина се " удрят " между тях и трансформират посоките си, оповестява КРОСС.

Резултатът, оповестен в Nature Physics, удостоверява едно от най-старите предвиждания на квантовата електродинамика (QED) и е следен за първи път от физици от опита ATLAS в ЦЕРН, заяви уеб сайтът на Европейска организация за нуклеарни проучвания.

" Това е първото директно доказателство за това, че светлината взаимодейства сама със себе си при високи сили ", споделя Дан Тови (Dan Tovey), координатор на опита ATLAS. " Това събитие е невероятно в класическите теории на електромагнетизма, по тази причина пък този резултат обезпечава сензитивен тест за верността на QED, квантовата доктрина на електромагнетизма ".

Екипът наблюдава повече от 4 милиарда събития, записани през 2015 година и намира 13 претенденти за фотонни взаимоотношения.

Преките доказателства за разпръскване на светлина от светлина при висока сила бяха неуловими в продължение на десетилетия - до стартът на втория цикъл работа на Големия адронен колайдер през 2015 година Тъй като ускорителят към този момент сблъскваше оловни йони при невиждани равнища на сила, събирането на доказателства за такива събития стана допустимо.

Обикновено тежките йони се употребяват за проучване на някои от най-екстремните условия във Вселената, някои от които не съществуват от времето на Големия гърмеж. Постигането на такива условия е сложна работа, защото малко оловни атоми се сливат, когато се сблъскат йонните лъчи.

Но тежките йонни конфликти дават неповторимо чиста среда за проучване на взаимоотношението на светлина със светлина. Когато се ускорят сноповете оловни йони, към тях се генерира голям поток от фотони. Когато йоните се срещнат в центъра на детектора ATLAS, няколко от тях се сблъскват, само че към тях фотоните могат да си взаимодействат и да се разпръскват от " удара ". Тези взаимоотношения са известни като " ултрапериферни конфликти ".

" Полученият автограф - два фотона в другояче празния детектор - е съвсем диаметрално противоположно на извънредно комплицираните събития, които се чакат нормално от конфликти на оловни ядра. Новият триумф при подбора на тези събития демонстрира силата и гъвкавостта на системата, както и умеенето и експертизата на групите за разбор и тези, които проектираха и създадоха ускорителя " - се споделя в прессъобщението.

Статистическата значителност на откритието е 4.4 σ общоприетоо отклоняване или равнище на доверие от 99,9989%, съвсем достигащо стандарта от 5 сигма, прагът за изобретение на физиката на обикновените частици.

Този резултат ще бъде прецизиран идната година, когато Големия адронен ускорител стартира идващият сезон за тежки йонни конфликти. Учените чакат да имат доста повече конфликти спрямо предходния интервал.

Новите данни евентуално ще подобрят точността, а може да се следят и нови и непредвидени събития.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР