Ключови компоненти на еспресото могат да предпазват от струпване на

...
Ключови компоненти на еспресото могат да предпазват от струпване на
Коментари Харесай

Италианско проучване показва как еспресото държи под контрол протеиновите бучки на Алцхаймер

Ключови съставни елементи на еспресото могат да защищават от скупчване на протеини в мозъка, свързани с заболяването на Алцхаймер, демонстрира ново изследване на лабораторни проби. Откритието им може евентуално да докара до основаването на нов метод на лекуване на болестта.

Въпреки че не е ясно по какъв начин тъкмо стартира или се развива заболяването на Алцхаймер, нападателните скупчвания на протеин в мозъка, наименуван тау - който в естествени количества изобщо не е нездравословен - са главните обвинени, които постоянно стават обект на изследвания.

В този съответен случай ркип от Университета във Верона, Италия, се концентрира върху въздействието на съединенията на кафето върху протеиновите скупчвания на тау, откакто предходни проучвания откриха, че кафето и кофеина са потребни против когнитивния крах.

" Тези резултати хвърлят повече светлина върху невропротективния капацитет на еспресото и оферират потенциални  молекулярни рамки за създаване на лечения, ориентирани към мономерни или фибрилизирани форми на протеина тау ", пишат откривателите в своя оповестен документ.

Спектроскопията с ядреномагнитен резонанс - техника, при която с магнитни полета могат да се управляват и проучват субстанции на атомно равнище - е употребена за разглеждане на химическия състав на еспресото. Ключовите съставки - кофеин, тригонелин, генистеин и теобромин - са определени за по-нататъшни лабораторни опити.

Молекулите на тези съединения са инкубирани с тау протеини в продължение на до 40 часа. Когато концентрацията на кофеина, генистеина или на целия дестилат от еспресо тау се усилва, фибрилите (протеиновите струпвания) стават по-къси и по-рядко образуват по-големи групи.

Установено е, че кофеинът и други съединения на кафето предотвратяват скупчването на протеините тау. (Tira et al., Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2023)

Нещо повече, опитите демонстрират, че тези скъсени фибрили не са токсични за клетките и не работят като " семена ", от които може да се получи по-нататъшно скупчване. Кофеинът и екстрактът от еспресо също по този начин се свързват с авансово формирани тау фибрили, което допуска, че могат да си взаимодействат със съществуващите скупчвания и да предотвратяват образуването на нови.

Прилагането на съединенията на кафето непосредствено към протеините на тау не е решението. Напитката първо ще бъде модифицирана в храносмилателната ни система и въпреки да е известно, че някои от тези съединения минават кръвно-мозъчната преграда, като да вземем за пример кофеинът, доста други комплицирани химични взаимоотношения в тялото ни може да не създадат въпросните резултати директни.

Изследователите признават, че са нужни още доста проучвания, само че се надяват, че тези резултати в последна сметка могат да доведат до превантивно или лечебно лекуване на заболяването на Алцхаймер и други мозъчни болести, при които са наранени когнитивните качества.

Съвременните способи на лекуване към момента не могат да извърнат или предотвратят заболяването на Алцхаймер, макар че специалистите непрестанно напредват в разбирането ѝ - с медикаменти, които могат да я забавят, или с промени в метода на живот, които могат да отсрочат признаците.

Що се отнася до кафето и неговите съставки, то от дълго време се е потвърдило като извънредно забавна и потребна напитка, чиято функционалност не е само да ни разсънва рано заран. По-рано то е било свързвано с понижаване на риска от рак и риска от чернодробни болести, например; просто не пийте прекомерно доста от него.

Изследването е оповестено в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР