Ключова сделка за модернизацията на румънския военен флот пропадна, след

...
Ключова сделка за модернизацията на румънския военен флот пропадна, след
Коментари Харесай

Румъния се отказа от сделка за бойни кораби за 1,2 млрд. евро

Ключова договорка за модернизацията на румънския боен флот пропадна, откакто Министерството на защитата на северната ни съседка разгласи, че се отхвърля от покупката на 4 нови корвети от френска компания, оповестява " Ройтерс ".

Контекст : Флотът е най-слабо осъвременената част от въоръжените сили на Румъния. Тя разполага с една подводница, 3 фрегати, 4 многофункционални корвети, 3 ракетни корвети и други по-малки съдове. Две от фрегатите са английски, като по-голямата част от бойните съдове са от 80-те години.
 Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда
Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда

Париж укрепва военните връзки в Европа

Подобно на България, Румъния е член на НАТО от 2004 година, само че, за разлика от нашата страна, има 650-километрова сухопътна граница с Украйна, а бойните дейности в Черно море са в непосредствена непосредственост до нейните води. Букурещ одобри на своя територия детайли от американската противоракетна защита, а също така усили военните си разноски до 2,5% от Брутният вътрешен продукт.

Детайли : Четирите нови бойни кораба трябваше да бъдат от клас Gowind - произведения на френската Naval Group. Те имат съвременни електроника и въоръжение, като могат да носят на борда си вертолет или дронове. Основното им въоръжение са далекобойните противокорабни ракети " Екзосет ".

Към момента Египет и Аржентина имат на въоръжение такива кораби, само че също така Гърция договаря за придобиването на до 7 броя, 3 от които - издигнати в локална корабостроителница.
 Румъния наема 4000 професионални бойци
Армията на тази съседска страна наема над 4000 професионални бойци

Това е една от най-мащабните акции за попълване на вакантни длъжности

Румъния и Naval Group подписаха през 2019 година контракт за 4 такива плавателни съда, както и за рационализация на два от старите на обща стойност от 1,2 милиарда евро. Дейностите трябваше да бъдат осъществени взаимно с румънската Santierul Naval Constanta.

Сделката обаче се сблъска първо с правни проблеми, а по-късно двете страни не съумяха да изгладят и несъгласията си, зародили поради повишаващите се разноски. Не липсваха и кавги, откакто в медиите в северната ни съседка се появиха информации, че високопоставени политици са лобирали за по-скъпата оферта на нидерландската компания Damen.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР