Ключова роля за охлаждане на организма през лятото играе сърцето.

...
Ключова роля за охлаждане на организма през лятото играе сърцето.
Коментари Харесай

Какво ни съветват кардиолозите в жегите

Ключова роля за изстудяване на организма през лятото играе сърцето. Това форсира пулса и води до натоварването му в жегите. Опасността от сърдечно-съдови произшествия нараства през лятото, а хората, страдащи от сърдечни болести, имат интервали на утежняване в най-топлото време. Може да подпомогнете работата на сърцето си и да го предпазите в жегите, в случай че следвате препоръките на кардиолозите.

Как да предпазите сърцето си лятото?

- Избягвайте влагата като тази на морския бряг и безветрието. Те затрудняват потенето, а неналичието на потене може да докара до съдбовен топлинен удар.

- Разхлаждайте се постоянно. Студена течаща вода на точките, на които усещате пулса си, помещение с климатик, спуснати пердета и отбягване на стоенето навън в най-горещите часове на деня са положително решение.

- Пийте задоволително течности. Най-добре чиста негазирана вода. Тя е чудесно средство срещу втвърдяване на кръвта и защищава от тромбози.

- Не се преуморявайте, почивайте повече и правете всичко по-бавно и по-лежерно, с цел да не ускорите още повече пулса си.

- Носете необятни и свободни облекла, с които тялото да се проветрява, и наложително пазете главата с шапка.

- Не се натоварвайте прекалено физически в топлите месеци.

- Не консумирате повече от кафе дневно и заменете безалкохолните питиета и черния чай с вода и прясно изцедени натурални сокове.
 Ако нямате климатик вкъщи, просто направете това и незабавно ще усетите хладина Ако нямате климатик вкъщи, просто направете това и незабавно ще усетите хладина
Лятото е тук, а на открито температурите граничат с непоносимото. Как обаче да охладим жилището си, в случай че нямаме климатик? Ще ви издадем някол...

- Ограничете потреблението на сол и нездравословни храни, предпочитайте плодове, зеленчуци, свежи и леки немазни меса, риба.

- Кардиолозите поучават да носите мокри кърпи със себе си и при ненадейно прилошаване на място без вода, да ги потъркате върху китките си и другите места, на които усещате пулса, както и да ги поставите на челото, врата и деколтето си, с цел да облекчите положението си и да се разхладите.

- Лекарите поучават и да се внимава с огромната разлика в температурите. Не допускайте да излезете от студено помещение с работещ климатик на 40 градуса на улицата. Това е голям стрес за сърцето. Малките температурни съмнения са по-приемливи, дръжте климатика на не повече от 8 градуса по-ниска температура от тази на открито.

- Не допускайте и да поддържате прекомерно ниско кръвно налягане. При спад на кръвното налягане сърцето се редуцира повече и това води до спомагателното му натоварване. Поддържайте кръвното си налягане в естествени граници.

Кои хора са най-застрашени?                             
 Само за седмица - над 800 умряли от горещина в Канада Само за седмица - над 800 умряли от горещина в Канада
Повече от 800 души евентуално са умряли заради горещата вълна в западната канадска провинция Британска Колумбия, заяви канал CTV, позо...

- Възрастните, страдащи от сърдечно-съдови болести, са по-застрашени през лятото. При тях и потенето е по-слабо, което е рисково за здравето. Те би трябвало непременно да заобикалят излизане през горещите часове на деня.

- Хората, приемащи калциеви блокери за високо кръвно налягане, също са с нараснал риск от сърдечни премеждия в жегите. Този вид лекарства пречат на охлаждането на тялото, което затруднява сърцето.

- Пациентите, приемащи диуретици. Не единствено основават заплаха от обезводняване, само че и тези медикаменти нарушават салдото на йоните през лятото, което утежнява здравословното положение.

- Работещите физическа работа в задушни и горещи пространства или навън.

- Изложените на стрес хронично заболели от сърдечно-съдови болести.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР