Ключов специалист напуска БНБ. Подуправителят и ръководител на управление Банков

...
Ключов специалист напуска БНБ. Подуправителят и ръководител на управление Банков
Коментари Харесай

Ключова оставка в БНБ: тръгва си подуправителят и шеф на банковия надзор

Ключов експерт напуща Българска народна банка.

Подуправителят и началник на ръководство " Банков контрол " Димитър Костов подава оставка.

В претекстовете му, изложени през днешния ден пред Управителния съвет, не се загатва най-големия скандал в неговия сектор от последния месец: прехвърлянето на десетки милиони евро от сваления режим на Николас Мадуро във Венецуела в българската Инвестбанк, оповестено на 13 февруари след среща на американския дипломат в София с премиера Борисов.

В цитираното от пресцентъра на Българска народна банка изказване на Димитър Костов се споделя:

" Извършената интензивна работа в ръководство „ Банков контрол “ през последните няколко години и реализирането на главната част от плануваните промени ми дадоха съображение към средата на мандата ми през 2018 година да помоля за неговото предварително преустановяване. По молба на шефа забавих осъществяването на моето желание, заради нововъзникналия размер задължения пред ръководство „ Банков контрол “ след декларираните през юни и юли м.г. проекти за присъединение към Единния контролен механизъм (ЕНМ).

Днес, при към този момент откритата доста добра работна връзка с Европейската централна банка и ЕНМ в този развой и неговата напреднала фаза, е налице опцията да се отдръпва от управлението на ръководство „ Банков контрол “.

Моментът е подобаващ и от позиция на хоризонта за ефикасното присъединение към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес пробата на ЕЦБ ще бъдат единствено началните стадии от един по-комплексен развой. С цел положително ръководство и последователност в този развой, според мен, е целесъобразно на сегашния стадий да бъде потърсен нов началник на банковия контрол с шестгодишен небосвод. “

Димитър Костов е член на Управителния съвет на Българска народна банка и зам.-управител за страната в Световната банка, определен на 29 юли 2015 година от 43-то Народно заседание за 6-годишен мандат. 

Два следващи мандата - от 11 юни 2005 година - той е подуправител, началник на ръководство „ Банково ” и на ръководство „ Фискални услуги ”, и член на УС на Българска народна банка.

Бил е ръководител на Съвета на шефовете на монетния двор от 2010 до 2014 година, ръководител на Съвета на шефовете на „ БОРИКА ” АД от 2005 до 2010 година и ръководител на Съвета на шефовете на „ БАНКСЕРВИЗ ” АД от 2005 до 2009 година

Председател е на УС на Асоциацията на комерсиалните банки от 2003 година и изпълнителен шеф на комерсиална банка „ Алианц България ” АД от август 1999 година до май 2005 година

Бил е изпълнителен шеф на Централна кооперативна банка АД от май 1997 година до август 1999 година

Министър на финансите е по Виденово време (1995 – 1997 г.), първи зам.-министър на финансите е от 1993 до 1995 година, зам.-министър на финансите от 1990 до 1992 г.), член на Комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на Българска народна банка (1991 – 1997 г.), шеф за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Димитър Костов е икономист, приключил е ВИИ " Карл Маркс " (сега УНСС) през 1981 година. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, Съединени американски щати, и Института за обществени и интернационалните връзки „ Удро Уилсън ” към Университета Принстън, Съединени американски щати.

Костов е ръководител на Съвета на шефовете на „ Печатница на Българска народна банка ” АД.

Зам.-управляващ за Р България е в организациите от групата на Световната банка и в Европейската банка за възобновяване и развиване.

Роден е на 22 септември 1957 година Женен е, има две деца.

Владее британски език.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР