Ключов момент за международните отношения оттук нататък, а и за

...
Ключов момент за международните отношения оттук нататък, а и за
Коментари Харесай

Блъфира ли Путин и какъв може да е отговорът на НАТО

Ключов миг за интернационалните връзки оттук насетне, а и за България в частност, е какво ще подхващат западните страни и НАТО при положение на открита съветска инвазия в Украйна. При всички положения алиансът няма да да се намеси директно, рискувайки да бъде замесен в трета международна война с приложимост на нуклеарно оръжие. Това обаче не пречи Украйна да получи военно-техническа поддръжка и образование. Въпреки съпротивата на натовски страни като Германия (вероятно и Унгария) военни помощи за режима в Киев ще бъде отпускана по линия на двустранното съдействие с някои страни членки (САЩ, Англия, Канада и Прибалтийските републики към този момент го направиха), защото консенсус на равнище НАТО евентуално няма да бъде реализиран.

Със сигурност ще има превантивно разполагане на по-големи войскови подразделения на алианса по границите с Русия, Беларус и Украйна за въздържане на съветския боен експанзионизъм. Със сигурност ще има също по този начин милитаризация на Черно и Балтийско море, което ще сътвори съществени опасности за цивилното мореплаване и гражданската авиация в тези региони, даже и съдружниците да не бъдат въвлечени в спора. При по-мащабна военна инвазия също по този начин може да се чака масирана бежанска вълна от най-малко 1 млн. души към прилежащите страни.

При по-нататъшна ескалация на рецесията НАТО и най-много Съединени американски щати ще бъдат принудени да изпращат от ден на ден войски по източния фланг на алианса. Заявки за това към този момент недвусмислено бяха направени - Испания и Нидерландия оповестиха, че ще изпратят изтребители на територията на България, Франция заявява подготвеност да разположи сухопътни сили в Румъния, а Съединени американски щати сложиха 8500 свои военнослужещи в режим на подготвеност за изпращане на Стария континент с алтернатива броят им да нарасне до към 50 хиляди при по-нататъшна ескалация на рецесията. България към този момент направи поръчка, че може да изпрати до 1000 военнослужещи за присъединяване на изключителни военни маневри на НАТО във връзка ескалиращата рецесия, а също по този начин в средносрочен проект да направи своя национална усилена батальонна бойна група във висока степен на бойна подготвеност. Що се отнася до България, проблематична може да се окаже и логистиката на силите, защото съюзническите подкрепления би трябвало да дойдат през Румъния по двата съществуващи моста над Дунав (които могат да се окажат задръстени с бежанци) или през Гърция или Албания/Македония, което би забавило напредването им неведнъж.

Всичко това обаче неизбежно ще предизвика политически проблеми в страните, ръководени от по-пацифистки настроени партии или от комплицирани обединения (като да вземем за пример България), в които вземат участие обединения с прикрита и не толкоз прикрита проруска устременост. За Съединени американски щати сходно развиване също може да бъде проблем, тъй като Пентагонът ще би трябвало да отклони военни запаси към Европа и по този метод да оголи по-приоритетния си азиатския фронт, където Китай редовно заплашва да извърши инвазия в Тайван. Така че ескалация в Украйна може да усили рисковете режимът в Пекин да се изкуши редом да извърши военна експанзия в Южнокитайско море.
Реклама Ще ерозира ли НАТО
Кризата дейно може да докара и до фундаментални проблеми в НАТО, в случай че някои страни, поддържащи близки контакти с Русия, се опитат да саботират вземането на политически решения в алианса. Проблемът е, че всички значими решения в НАТО се утвърждават с консенсус и една-единствена страна може да спре всяка самодейност, която не утвърждава - по този метод да вземем за пример Германия блокира доставките за оръжие за Украйна посредством организациите на НАТО, а преди време Турция блокира военното съдействие с неутралната Австрия поради политически търкания сред Виена и Анкара.

Случаят с Германия е още по-деликатен, защото през тази година нейни военнослужещи вземат участие както в дежурните натовски сили за бързо реагиране VJTF по линия на смесената френско-германска бригада, по този начин и в така наречен Initial Follow-On Forces Group (IFFG) - двете военни формирования, които би трябвало да бъдат изпратени на помощ незабавно след възможното разполагане на VJTF (в случая това са турската 66-а механизирана пехотна бригада и немската 37-а танково-гренадирска бригада). Така, в случай че държавното управление в Берлин откаже да вдигне по паника своите дежурни сили, това ще е тежък удар непосредствено по фундамента на НАТО.

Програмата най-малко на Русия ще е да покаже по този метод, че няма 100% гаранция, че дадена застрашена страна членка автоматизирано ще получи отбрана по член 5 на алианса. Програмата най-много на Путин ще е да показва на процедура по какъв начин нападната натовска страна не получава такава групова отбрана, което дейно би довело до маргинализирането на Северноатлантическия алианс в средносрочен или дълготраен проект. Вторият вид, при който Кремъл тества на процедура успеваемостта на член 5 на НАТО, обаче би бил прекомерно хазартен ход, тъй като може да докара до световен боен спор, в това число с приложимост на нуклеарно оръжие и непредвидими последици за целия свят.

Каквато и да е формата на военното навлизане в Украйна, сигурно то ще докара най-малкото до нова студена война, както и срив в икономическите връзки с Русия и сателитните й страни (най-вече Беларус, само че евентуално също по този начин Куба и Венецуела, където Кремъл изследва вариантите за разполагане на свои ракети, ориентирани против САЩ). Доста евентуално е внезапният преход към този нов, много по-милитаризиран вид на XXI век да накара неутрални страни като Швеция, Финландия и вероятно даже Австрия да вземат страна в опълчването и да се причислят към НАТО. От друга страна, сходна ескалация на напрежението евентуално ще предизвика още по-голямо доближаване на Русия с други властнически страни като Китай, Иран и Северна Корея, които могат да образуват нова антизападна военна коалиция и да се опитат да потвърдят, че недемократичните идеологии са по-ефективният вид за ръководство на страните сега.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР