Ключов ден за страната ни - Съветът на ЕС ще

...
Ключов ден за страната ни - Съветът на ЕС ще
Коментари Харесай

Ключов ден за България - Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген

Ключов ден за страната ни - Съветът на Европейски Съюз ще гласоподава през днешния ден по обяд разширението на Шенген. Вотът е разграничен на две елементи - едната дали България и Румъния да бъдат признати, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство.

Очаква се Нидерландия и Австрия да се опълчват на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на съвещанието на правосъдните и вътрешните министри.

След това се чака Загреб да получи зелена светлина за Шенген. В петък Нидерландия разгласи, че няма да допусне България, само че поддържа кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският министър председател Рюте посочи, че това е - " не в този момент " и добави, че ще упорства за въвеждане на Механизма за съдействие и инспекция.

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха взаимно писмо, в което обявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди освен на тях, само че и на целия Европейски съюз.

Снощи австрийският канцлер Карл Нехамер удостовери, че страната му е срещу влизането на България и Румъния в Шенген.

Според него нашата страна има потребност от помощ по този въпрос. Двамата с ръководителя на Европейската национална партия Манфред Вебер дадоха конференция във Виена, преди днешното гласоподаване в Брюксел.

" Това в действителност е предизвикателство за сигурността и това е повода поради която Австрия има друга позиция върху разширението на Шенген. Хърватия " Да ", Румъния и България още " Не ". Това не е политическа полемика, това е полемика за сигурността. Става дума за сигурността на Европейския съюз, за сигуронстта на нашите жители ", съобщи канцлерът на Австрия Карл Нехамер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР