Клубовете от английската Премиър лийг постигнаха колективно споразумение да бъдат

...
Клубовете от английската Премиър лийг постигнаха колективно споразумение да бъдат
Коментари Харесай

Футболът в Англия забрани реклами на букмейкъри на екипите

Клубовете от британската Премиър лийг реализираха групово съглашение да бъдат неразрешени надписите и логата на спонсори от хазартния бизнес върху фланелките на футболистите.

Това историческо решение е първото доброволно такова на някое от огромните футболни шампионати. В момента 8 от 20-те клуба в британския хайлайф имат за спонсор букмейкърски или хазартни компании. За да се помогне на клубовете при прехода им е признат гратисен интервал и рекламите на букмейкъри ще бъдат отстранени след края на сезон 2025/26 година

Хазартните сътрудници за елитните клубове в Англия са контролирани и сертифицирани от Комисията по
хазарта и са длъжни да съблюдават разпоредбите на Органа за рекламни стандарти във Англия. Решението обаче е взето, с цел да се понижи излагането на рекламата на хазарт.

Изявлението на британската Премиър лийг гласи:

" Клубовете през днешния ден колективно се съгласиха да отдръпват спонсорството на
хазарта от предната част на фланелките на тимовете си в деня на мача, трансформирайки се в първата спортна лига в Обединеното кралство, която подхваща такава мярка непринудено, с цел да понижи рекламата на хазарт.

Решението е разследване на обширна консултация, включваща Лигата, нейните клубове и Министерството на културата, медиите и спорта, като част от преразглеждането от страна на държавното управление на настоящото законодателство в региона на
хазарта. Премиър лийг също по този начин работи и с други спортове по създаването на нов кодекс за отговорно спонсорство на хазарта. За да подпомогнем клубовете при прехода им от спонсорството на хазарта с фланелки, груповият контракт ще влезе в действие с края на сезон 2025-26. “

Букмейкърското спонсорство на осемте елитни клуба в Англия носи на тези тимове 60 млн. лири (67.8 млн. евро) годишно. Независимо от наложената възбрана британските клубове ще могат, в случай че желаят, да сключат рекламни контракти с такива компании до влизането в действие на съглашението през 2026 година, имената и емблемите на такива спонсори е позволено да се появяват на ръкавите и на LED таблата към футболните терени.

Решението на Премиър лийг идва на фона на съмненията на държавното управление на Англия да предложи забрана на спонсорството от
хазартни компании. Реформите в Закона за хазарта от 2005 година бяха значително съгласувани с някогашния министър председател Борис Джонсън, преди той да се отдръпна предишния юни и това докара до закъснение на публикуването на т.нар. Бяла книга за хазарта.

Днес Луси Фрейзър, която беше назначена за държавен секретар по културата, медиите и спорта през февруари, разяснява, че " приветства решението на Висшата лига ".

" По-голямата част от възрастните хора залагат безвредно, само че би трябвало да признаем, че футболистите са модели за подражателство, които имат голямо въздействие върху младежите - добави тя. - Искаме да работим с институции като Премиър лийг, с цел да създадем вярното нещо за младите почитатели. Скоро ще представим Бяла книга за
хазарта, с цел да актуализираме протекциите за залагащите и да подсигуряваме, че тези, които са изложени на риск от пристрастяване към хазарта, са предпазени. "

Какво наложи фрапантната мярка?

Кампаниите за по-широка възбрана на сходни реклами настояват, че е належащо по-строго контролиране за отбрана на децата и други уязвими групи.

Съветът по
залагания и хазарт, който съставлява промишлеността, обаче изнесе данни, че " подавляващо мнозинство " от 22,5 млн. души в Обединеното кралство, които залагат всеки месец, вършат това " безвредно и отговорно ". И добави, че „ процентът на проблематична игра на хазарт остава невисок съгласно интернационалните стандарти - следи се при 0,3% от възрастното население на Англия, при 0,4% миналата година “.

Въпреки това изследване през 2021 година сподели, че в действителност става въпрос за 2.8%. 

Бившият водач на консерваторите Иън Дънкан Смит, е част от общопартийната парламентарна група за вредите, свързани с
хазарта, която лобира пред държавното управление за по-строги отбрани. Той посочи:  " В момента ние евентуално сме страната с най-либералните закони за хазарта в света. "

По-рано пък самата Премиър лийг разгласи, че " саморегулиращият се метод би обезпечил практична и гъвкава опция на законодателството или цялостната възбрана ". А британската футболна лига (EFL), която е спонсорирана от Sky Bet, по-рано съобщи, че всяка директна възбрана на спонсорството на
хазарта за нейните 72 члена ще коства на клубовете 40 млн. лири (45.2 млн. евро) годишно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР