Клубът Ванчо Михайлов от Битоля не само възхвалява личността на

...
Клубът Ванчо Михайлов от Битоля не само възхвалява личността на
Коментари Харесай

Скопие: Процедурата за клуба Ванчо Михайлов вече е в прокуратурата

Клубът " Ванчо Михайлов " от Битоля освен възхвалява личността на Иван Михайлов, само че и не отстрани противоречивото наличие от обществените мрежи, макар че срокът за това изтече, заявиха от Комисията за попречване и отбрана от дискриминация (КПЗД). 
Днес изтича срокът и за останалите рекомендации по отношение на името и наличието.

Весна Бендевска, член на комисията, сподели, че макар че имат право да образуват произвеждане за нарушаване, по-нататъшното произвеждане ще се води от прокуратурата, която е изискала от тях доказателствата, защото има нарушавания, които са предмет на Наказателния кодекс.

Според Комисията, защото е изминал срокът за унищожаване на наличието от обществените мрежи, за което е открито, че популяризира притеснителни изявления, прославящи личността, делото и идеологията на Михайлов, има и съществени признаци, че те са с расово и ксенофобско наличие, провокират назадничавост, ненавист и дискриминация и накърняват правата и свободите на огромен брой хора, в този момент по-нататъшното произвеждане ще се води от Основна прокуратура.

Весна Бендевска акцентира, че имат право да издигнат наказателно произвеждане, само че въпреки всичко са решили да насочат случая към Основната прокуратура, която е поискала от тях информация и копия от противоречивото наличие, оповестено от клуба в обществените мрежи.

„ Спорното наличие се отнася освен за смущаващи изявления. Има съществени индикации, че се нарушават правата на огромен брой хора и това се отнася до наредбите на член от Наказателния кодекс, заради което прехвърляме топката на Основната прокуратура “, сподели Бендевска.

Тя добави, че през днешния ден изтича и срокът за осъществяване на рекомендациите и във връзка с противоречивото име и наличието на клуба, като последваща стъпка е съвещание на комисията и установяване на вероятно нарушаване.

Относно тези две рекомендации Министерството на правораздаването би трябвало да изпрати писмо, защото те са натоварени с осъществяването на ексклузивен контрол по използването на наредбите на Закона за сдруженията и фондациите, а културният център би трябвало да потвърди пред Централния указател, че е взето решение за промяна на името.

Тя заяви, че в комисията са пристигнали доста писма от представители на цивилен сдружения, които се отнасят до българската общественост в страната.

„ Впрочем, ние сме затрупани с такива петиции, които идват най-вече от сдружения на жители с състоятелен интерес. Тези процедури текат и ние работим по тях “, сподели Бендевска.

Комисията за попречване и отбрана от дискриминация откри предишния месец дискриминация на основата на национална и етническа принадлежност във връзка със основаването на Сдружение Културен център „ Ванчо Михайлов " - Битоля. Седалището на клуба беше намерено тази година в строгия център на Битоля - акт, който разбуни обществеността и институциите поради оспорваното име и наличието, оповестено в обществените мрежи, настояват локалните медии. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР