Клошарите в София наброяват около 4-5 хил. души, които с

...
Клошарите в София наброяват около 4-5 хил. души, които с
Коментари Харесай

Клошарите спестяват на данъкоплатците в София около 16 млн. лв. годишно

Клошарите в София наброяват към 4-5 хиляди души, които с работата си на улицата съумяват да съберат за година от 80 до 100 хиляди тона материал, кадърен за преработване. Тези количества рециклируем боклук икономисват на данъкоплатците в столицата към 16 млн.лв. годишно, тъй като не отиват за депониране като общ битов боклук, върху който се начислява такса " боклук ".

Това сочат изчисленията на съдружие " За Земята ", основани на формалните данни за отпадъците на Столична община за 2014 година, както и на информацията от пунктовете за вторични първични материали. Данните, както и резултатите от теренно социологическо изследване от 2017 година бяха огласени по време на полемика за ръководството на отпадъците тази седмица.

По време на събитието уредниците оставиха алегорично един празен стол за изчезналия представител на този " неофициален бранш ", който по думите им не взе участие във вземането на решения за нещо, от което зависи прехраната му. Според сдружението това, че клошарите са неприятни хора, които единствено разпиляват отпадък и вършат нечистотия е мит, който би трябвало да бъде развенчан.

Изнесените от " За Земята " данни и заключения обаче провокираха остри реакции в залата, най-много от представителите на оползотворяващите компании и на Министерство на екологията. Изпълнителният шеф на Екопак съобщи, че съгласно него се манипулират числа, разяснява работата на клошарите като противозаконна активност и напусна залата.

Неформалният бранш събира 50% от материала за преработване В София, където живеят над 1, 5 млн. души, които се виновни за към 600 хил.тона боклуци годишно. 200 хиляди т. от тях отиват за преработване като половината от това количество (близо 100 хил.т.) се рециклира с помощта на неофициалния бранш на събирачите от кофите по улиците.

Неформалният бранш събира разделно най-малко 41% и оптимално 57% от количествата разделно събирани боклуци.

На въпроса кой рециклира в столицата, графиката демонстрира, че 50% идва от на така наречен неформалнен бранш, 33% на компании, семейства и търговци, които предават на пунктове, 10% са от цветни контейнери, а 8% – биоотпадъци от огромни търговски компании.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР