Клонът на германската Varengold Bank в България е предоставил финансиране

...
Клонът на германската Varengold Bank в България е предоставил финансиране
Коментари Харесай

Българският клон на VARENGOLD BANК е инвестирал 100 млн. лв. в развиващи се компании през последните две години

Клонът на немската Varengold Bank в България е дал финансиране за над 100 млн. лева на разрастващи се компании единствено за две години от май 2021 година досега. Това стана ясно на гала в София през вчерашния ден вечерта по случай 5-годишния празник на институцията.

От откриването на клона на банката в София през 2018 година досега са подкрепени повече от 20 компании от разнообразни браншове на българската стопанска система.

Varengold Bank e основана в Хамбург, Германия и е основен сътрудник на финтех и marketplace промишлеността в Европа. Над половината от отпуснатите средства за нов бизнес са за компании от тази сфера. Банката финансира и планове в региона на възобновимите енергийни източници. Сред тях е и построяването най-голямата фотоволтаична централа в България досега - ФЕЦ Верила (123 MW).

“Амбицията, с която Varengold Bank стъпи в България, е да разшири активността си в Югоизточна Европа и се веселя, че с напъните на целия екип тази цел е реализирана и не престава да се надгражда. Ние сме измежду дребното банки в Европа, която предпочитано поддържа финтех промишлеността в един от най-предизвикателните стадии от нейното развиване - този на растежа. Техният триумф минава освен посредством шерване на
облагата, само че и на риска. Осигуряваме не просто финансиране, а споделен опит и експертиза, с които фирмите осъществят проектите си. Това е и добавената стойност, която предоставяме на нашите клиенти, ” разяснява Минчо Генчев, изпълнителен шеф на Varengold Bank клон София.

Банката финансира най-вече нови компании и бизнес модели, които дават новаторски финансови решения. Тя е профилирана в така наречен Маrkеtрlасе Ваnkіng, което включва финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения, в това число платформи за споделено кредитиране (рееr-2-рееr/p2p). Клиент на банката в България е p2p платформата Klear. Сред фирмите, подкрепени от Varengold, са и производители в нишови пазари и сегменти.

Клонът на Varengold Bank в София е и образец за навлизането на нововъведенията в банкирането - съвсем всички процеси на банката са цифровизирани, което понижава разноските и усилва успеваемостта. За интервала от 1 май 2021 година до края на април тази година българският клон има доходи от съществена активност в размер на 4 млн. евро. За 2022 година чистата облага на клона е 463 хиляди евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg