Клод Руис-Пикасо, по-малък син на Пабло Пикасо, починал на 76

...
Клод Руис-Пикасо, по-малкият син на Пабло Пикасо, почина в Швейцария
Коментари Харесай

Клод Руис-Пикасо, по-малкият син на Пабло Пикасо, почина в Швейцария на 76-годишна възраст.

Смъртта му в четвъртък беше потвърдена от Жан-Жак Нойер, негов адвокат през последните 25 години.

Млад Клод Руиз-Пикасо с баща си Младият Клод Руиз-Пикасо с баща си Архив на Bettmann/Getty Images

В изявление, изпратено по имейл до CNN, Нойер каза: „Клод Руиз-Пикасо, син на Пабло Пикасо, почина. Той беше администратор на имението на Пикасо от 1989 г. до 2023 г. Той оставя след себе си съпругата си, мадам Силви Пикасо, родена Вотие, и две деца, Жасмин и Солал. “

Пикасо имаше известен сложен любовен живот, като имаше две съпруги, много любовници и четири деца. Клод е роден през 1947 г. в семейството на художничката Франсоаз Жило. Жило има още едно дете от Пикасо, тяхната дъщеря Палома, две години по-късно.
Пикасо също има син, Пауло, от първия си брак с танцьорката Олга Хохлова през 1921 г. и дъщеря на име Мая през 1935 г. с Мари- Терез Валтер.

Музеят на Пикасо в Барселона, градът, в който художникът прекарва юношеството си, реагира на новината за смъртта на Руис-Пикасо в поредица от публикации в X, бивш Twitter.

Музеят изрази своите съболезнования за смъртта му, 50 години след кончината на баща му, роден в Испания.

В него се казва, че в допълнение към управлението на имението на Пикасо, Руиз-Пикасо е работил като асистент на известния фотограф Ричард Аведон и като фотожурналист за Time Life, Vogue и Saturday Review.

Според музея, френското правителство го е наградило с най-високото си отличие, Légion d’Honneur, през 2011 г. за работата му като художник.

Музеят отдаде почит на Руиз-Пикасо за „работата му като член на борда на Фондацията на музея на Пикасо и активната му роля в разпространението на творчеството на Пабло Пикасо“.

Руиз-Пикасо беше силно ангажиран в проекта Picasso Celebration за отбелязване на половин век от смъртта на баща му, който включва 50 изложби и събития тази година във Франция, Испания и в международен план.

Уебсайтът на проекта реагира на новината с черно-бяла снимка на Руис-Пикасо като дете с известния му баща.

Модната дизайнерка Палома Пикасо вече е единственото оцеляло дете на художника.

Майка й Жило почина по-рано тази година на 101 години. Жило срещна Пикасо, който беше с 40 години по-възрастен от нея, през 1943 г. Връзката им приключи в средата на 50-те години, след което тя се омъжи за художника Люк Симон.

Бенджамин Сътън от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР