„Клиничните пътеки са изживели своя живот. Ние ще предложим реформа,

...
„Клиничните пътеки са изживели своя живот. Ние ще предложим реформа,
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Клиничните пътеки са изживели своя живот, вървим към заплащане чрез ДСГ

„ Клиничните пътеки са изживели своя живот. Ние ще предложим промяна, която ще стартира още тази година. Ще се премине на различен тип възнаграждение – посредством диагностично свързани групи, това практикуват множеството европейски страни “. Това съобщи пред Nova News ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев. Той акцентира, че клиничните пътеки „ имат генетичен проблем “, тъй като оразмеряват с една и съща сума разнообразни пациенти - по тип, дълготрайност, затруднения и разноски.

Шефът на здравната комисия обясни, че ще може да се употребяват спомагателни действия, спомагателни диагнози, които ще бъдат в допълнение заплащани.

Според доцент Тонев първоначално ще има малко повдигане равнището на разноските, само че по-късно последователно то ще се върне към естественото.

„ Парите за здраве са повече в бюджета, ние считаме, че това е по този начин, тъй като сме съумели да съберем повече средства и това го демонстрираме с индикатори. Опозицията нападна, че това се дължи на чисто механично преместване на инфлацията, само че ние имаме с какво да ги опровержим “, безапелационен бе доцент Тонев.

Той засегна и тематиката за бюджета на НЗОК и хода на преговорния развой.

„ Преговорният развой се състои от два стадия - единият е основаване на макрорамката, което е бюджетът за Здравната каса за 2022 година. В макрорамката ще знаем кои са огромните пера, по-късно стартира преговорният развой за това какви пътеки ще има, на каква цена, какви суми ще бъдат вложени. След привършване на втория преговорен развой, където вземат участие професионални организации, ще знаем защо лекуване на кое заболяване ще се изразходват тези пари “, изясни ръководителят на парламентарната здравна комисия.

Доц. Тонев разяснява и отпадането на ограничаващите ограничения против Коронавирус.

„ Има два разновидността да отпаднат ограничения против Коронавирус – единият е политическо решение, вторият е стъпване на числа, просвета, данни. Трябва да се ръководим от второто. В „ Продължаваме промяната “ сме последователи на решения, основани на обстоятелства. Отпадане на ограничения или зелен документ става с увеличение на имунизирани и понижаване болните.

Бихме могли да разясняваме и % на имунизирани, само че към този момент той е 70% и не обсъждаме различен %. Държим на обстоятелствата. Ако намалеят болните и се облекчи ситуацията, може да има нов спор, само че към този момент държим на 70% имунизирани “, разяснява доцент Тонев.

Той изрази мнение, че пост Коронавирус синдромът е съществено тестване преди цялостното излекуване и е значимо да се влага за превъзмогването му.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР