Климатологът професор Георги Рачев прогнозира пред сутрешния блок на БТВ

...
Климатологът професор Георги Рачев прогнозира пред сутрешния блок на БТВ
Коментари Харесай

Климатологът проф. Георги Рачев - какво лято да очакваме: Ще имаме достатъчно топли и слънчеви дни

Климатологът професор Георги Рачев предвижда пред утринния блок на БТВ както лято да чакаме.

„ Характерно за юни е, че има доста превалявания и за малко – проучва проф. Рачев. – Специално през днешния ден в централна и източната част на България ще има къси валежи. Така ще е и на следващия ден и във вторник. Подобрение във времето чакаме от сряда. В разгара на лятото сме, денят е убийствено дълъг и доближава максимума си. След края на идната седмица стартира нов интервал на лабилизиране на атмосферата.

Това, което се случи в Пловдив, като наводнения, се е случвало и различен път. Те хората си го знаят. Става дума за места с проблематична канализация. Температурите няма да стигнат в края на месеца до 38 градуса, само че до 35 – да ”.

Климатологът предвижда и какъв летен сезон да чакаме.

„ Сезонната прогноза за лятото – юни, юли и август, съгласно американските метеоролози, е че с към 1 градус по-ниска ще бъде температурата спрямо нормалната климатична норма за този интервал от годината. В съвсем цяла Европа пък се чака да е малко по-топло. Но един градус не е нищо значително и надали ще го усетим.

За юни в западната половина на България се чакат повече превалявания от естественото а това е най-валежният месец за България. За морето е малко по-малко от естественото.

Разликата от предходното лято е, че юни напълно извършва ролята на характерен месец, в който заран има слънце, а след обяд купести и купесто-дъждовни облаци с валежи и прегърмявания нормално.

Мълниите са типично събитие за май и първата половина на юни за страната ни. В подобен регион сме, където градушките в никакъв случай не са се разминавали и няма мотиви за изненади. Ще имаме топло, слънчево лято ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР