Климатичните промени водят до повишаване на морското равнище и наводнения

...
Климатичните промени водят до повишаване на морското равнище и наводнения
Коментари Харесай

Как един от най-наводняваните градове в света остана без питейна вода?

Климатичните промени водят до повишение на морското ниво и наводнения в някои елементи по света, само че и до суша и дефицит на питейна вода в други. За 11-те милиона поданици на Ченай обаче важат и две феномени.

В шестият по величина град в Индия има приблизително към 1400 mm превалявания годишно, което е към два пъти повече от количеството, което се излива в Лондон и съвсем четири пъти повече от равнището на преваляванията в Лос Анджелис. Въпреки това той става печално прочут с това, че е един от първите огромни градове в света, в който водата е свършила. Ето за какво би трябвало да се обезпечават 10 милиона литра дневно за популацията, написа Bloomberg.

Географското разположение на града е неговата най-голяма уязвимост. Ченай е ситуиран в ниска низина на югоизточния бряг на Индия, която се пресича от три огромни реки, всяка от тях мощно нечиста - те се оттичат в Бенгалския залив. Водите от залива от време на време наводняват града.

Въпреки, че изменението на климата и рисковите метеорологични условия играят огромна роля, измежду главните проблеми е и неприятното обмисляне на града. Докато Ченай се разраства, цели области с езера и реки изчезват. Между 1893 година и 2017 година площта на водите в Ченай се е свила от 12,6 квадратни километра до 3,2 квадратни километра, съгласно откриватели от Anna University. Повечето от тези загуби се случват през последните няколко десетилетия.

През 2019 година езepотo Чeмбapaмĸaм, ĸaĸтo и тpи дpyги язoвиpa, ĸoитo пo пpинцип зaxpaнвaт Чeнaй, към този момент са изцялo пpecъxнaли.

В същото време наводненията се усилват. През 2015 година Ченай претърпя най-сериозното наводняване от един век насам. Североизточният мусон носи 494 mm дъжд на града и то единствено за един ден. Повече от 400 души умират, а домовете на 1,8 милиона са наводнени.

Четири години по-късно дефицитът на вода е на сериозни равнища. В един ден се оказва, че градът просто няма ресурси от питейна вода. Хората чакат на опашки в продължение на часове, с цел да пълнят цистерни с вода.

" В основата на казуса с наводненията и дефицита на питейна вода са урбанизацията и строителството ", споделя Нитянанд Джаяраман, който е еко деятел и гражданин на Ченай.

Правителството на Тамил Наду, чиято столица е Ченай, декларира, че се бори с казуса. През 2003 година се приема закон, който изисква всички здания да събират дъждовна вода. Това оказва помощ за трупането на повече водни ресурси, само че за малко. Според Централната комисия по подземните води на Министерството на земеделието неналичието на поддръжка е проблем.

Сега държавното управление следва нов метод. Корпорацията Greater Chennai подема самодейност, наречена " City of 1,000 Tanks ". Планът е да се възстановят някои резервоари и да се построят стотици нови в целия град, с цел да филтрират проливните дъждове и да се съхранява вода.

Междувременно популацията на Ченай нараства с четвърт милион души годишно.

Многолюдният град е образец за проблем, който ще бъде все по-често срещан в градовете, чието население нараства доста бързо. Сао Пауло, Пекин, Кайро и Джакарта към този момент се изправят пред дефицит на вода. " Това е световен проблем, а освен на Ченай ", споделят специалисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР