Климатичните промени са причина за все повече здравословни проблеми при

...
Климатичните промени са причина за все повече здравословни проблеми при
Коментари Харесай

Препоръки на СЗО за реакция при високи температури

Климатичните промени са причина за от ден на ден здравословни проблеми при хората. Това е наклонност, която ще става все по-интензивна през идващите години, по тази причина и Световната здравна организация е основала бюлетин, с рекомендации за ограниченията, които могат да се вземат при продължителни интервали на извънредно високи температури.

Периодите на горещина, които не престават по няколко седмици, пораждат един след различен и водят до доста повишение на смъртността измежду популацията. В отговор на въздействието на високите температури в човешкия организъм пораждат редица физиологични реакции, които нерядко довеждат до утежняване на хроничните болести, преждевременна смъртност и неработоспособност.

Освен обичайните ограничения по изстудяване на пространствата и предотвратяване от нездравословните слънчеви лъчи, специалистите на здравната организация оферират и система от ограничения за първа помощ, в случай че ние или хората към нас се почувстваме зле.

Ако ни се вие свят, усетим уязвимост, паника или мощна жадност и главоболие, е целесъобразно неотложно да потърсим здравна помощ, да се придвижим до ветровито място и да измерим температурата си.

Изолирането в хладно помещение е неотложно и в случай че почувстваме мъчителни мускулни конвулсии (преди всичко в долните и горните крака, в региона на стомаха, които се появяват постоянно при продължителна физическа работа).

Пиенето на вода или разтвор за хидратиране, съдържащ електролити (физиологичен разтвор), компенсира отчасти загубата на течности.

Ако спазмите, разследване от топлината, не спрат или се появят други необикновени признаци, би трябвало неотложно да потърсим здравна помощ.

Ако някой от хората в близост има сходни признаци – суха и гореща кожа, гърчове, загуба на схващане, незабавната здравна интервенция е наложителна. Какво можем да създадем до идването на незабавната помощ:

- да сложим потърпевшия в хоризонтално състояние, краката би трябвало да са малко по-нависоко;

- да сложим охлаждащ компрес на шията и под мишниците;

- да осигурим приток на пресен въздух;

- да напръскаме лицето с вода (със стайна температура);

- в случай че има опция – да измерим температурата на тялото;

- да не даваме лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина или парацетамол;

- ако пострадалият е в безсъзнание – да го поставим да лежи на една страна.

Тези рекомендации са включени в цялостния набор от ограничения за другите целеви аудитории и са издадени от Европейското районно бюро на СЗО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР