Климатичните промени от последните две години, които обърнаха времето с

...
Климатичните промени от последните две години, които обърнаха времето с
Коментари Харесай

Намаляват парите за нови трактори и комбайни в България

Климатичните промени от последните две години, които обърнаха времето с необикновени суши през есента и зимата и поройни дъждове през пролетните месеци, принудиха земеделците да наблегнат на опазването на посевите от заболявания и неприятели. А това от своя страна се отрази на вложенията им в техника, които нямаше по какъв начин да не бъдат свити.

Особено при междинния и дребен бизнес, който продължава да изпитва остра потребност от нови трактори и комбайни, само че мъчно може да заделя средства поради лимитираните си доходи от продажбите на зърно през предходната година, разяснява sinor.bg.

Според данните на Министерството на земеделието, храните и горите за записаната нова техника през 2019 година, се регистрира спад и в трите съществени посоки - зърнокомбайни, трактори и товарачи, което връща пазарът на равнищата от 2017 година.
 Колко нови трактори и комбайни са купени у нас през 2018-а
Колко нови трактори и комбайни са купени у нас през 2018-а

За полугодието са регистрирани 612 трактора и 94 комбайна

Ще напомним, че 2018 година беше извънредно сполучлива за този отрасъл, като търговията отчиташе растеж в продажбите и на трите типа техника, без значение от обстоятелството че европейското финансиране беше блокирало.

И до момента в който през 2018 година са регистрирани 198 нови комбайни, то през предходната година са 173 единици. Добрата вест е, че по отношение на 2017 година понижението въпреки всичко не е огромно, тъй като преди 2 години новите прибиращи машини са били единствено 158. Българските фермери още веднъж залагат на техника от най-високо качество.

Ако при комбайните понижението в продажбите не е толкоз мощно, то при тракторите 2019-та година не е измежду най-успешните, тъй като са регистрирани с към 200 машини по-малко по отношение на 2018 година Ако две години по-рано, през 2017 година, вписаните в регистъра трактори са били 1 340, а през 2018 година - 1 310, то през предходната година този брой пада на 1 124.
 Бум в продажбите на земеделска техника у нас през 2017-а
Бум в продажбите на земеделска техника у нас през 2017-а

Фермерите към този момент разчитат главно на личен капитал за нови вложения

Лек спад в регистрациите има и при телескопичните и челни товарачи, където през 2019 година година са вписани 468 нови машини, при 496 - през 2018 година Докато при телескопичните товарачи през предходната година са вписани 296 бройки, година по-рано през 2018 година в това направление беше доближат връх от 316 нови товарачи.

При челните товарачи през предходната година са продадени 172 машини, до момента в който година по-рано са били 180.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР