Климатичните промени, които бавно, но сигурно ни водят към криза,

...
Климатичните промени, които бавно, но сигурно ни водят към криза,
Коментари Харесай

Архитекти и строители в надпревара да бъдат еко

Климатичните промени, които постепенно, само че несъмнено ни водят към рецесия, са факт. Как да бъдем eco-friendly? Строители и архитекти към този момент се учат да проектират и строят екологично.

Някои от тях залагат на „ скъпото “ пасивно строителство, други търсят различни и едва познати по нашите ширини материали. А трети напряко основават нововъведения, с които са в изгода за намаляването на пагубните промени в околната среда!

Стиропорът, който се саморазгражда

Голям винопроизводител от Австралия демонстрира интерес към паметна BG разработка ​- екологичен стиропор. Иновацията е плод на колаборацията сред пpoф. Aлбepт Кpъcтaнoв, pъкoвoдитeл нa кaтeдpa „ Биoтexнoлoгии “ в УХТ-Πлoвдив, и българската компания Biomyc на арх. Aтaнac Eнeв. Както писа „ Марица “, с цел да основат този неповторим артикул, учените култивират специфичен тип гъба, която пораства върху растителни боклуци.



Арх. Атанас Енев демонстрира новаторския екостиропор

„ Екостиропорът може да се създава от агроотпадъци: плява, дървени стърготини или житни трици. За да придобият избрана форма, те се слагат в характерен шаблон: купа, куб, саксия… Стиропорът израства във формата, която му зададем, а върху нея по специфичен метод се отглежда гъбен мицел. Целият развой на произвеждане изисква минимални разноски “, изясни за „ Марица “ проф. Кръстанов. И добавя: „ Интересен образец за екостиропор е този, който се създава от боклуци от лавандула и роза. Както знаете, страната ни е един от огромните производители на лавандулово масло - на тази база се създава артикул, който мирише прелестно и е подобаващ за екоопаковки на скъпи парфюми. Вече даже имаме сходни запитвания. “

Продуктът е екофрендли и се разгражда във тип на компост. Ето за какво нововъведението към този момент заинтригува наш производител на разсад за зеленчуци. Саксиите от екостиропор непосредствено се слагат в земята, като по този метод я наторяват, до момента в който се разграждат. „ Този неповторим артикул може да израсте като изолационен панел за постройка, опаковка за вино или парфюм или пък интериорен дизайн: стол, маса, аб​ажур. На тази база може да се импровизира безпределно - от забавни интериорни решения до строителството на цяла къща “, добавя професорът.

Проф. Алберт Кръстанов твърди, че екипът им първи в Европа

създава въпросната технология. Зад ​океана об​аче я употребяват и американците - през 2018 година НАСА предложи да се строят къщи на Марс и Луната от мицел на гъби. Тогава изследователският център Еймс създаде невероятен архитектурен план за изграждане на здания, мебели и други нужни предмети от мицел на гъби (микоархитектура). Ръководителят на микоархитектурния план астробиологът Лин Ротшилд (Lin Rothshild) отбелязва, че в съществуващите дизайнерски решения бъдещите колонизатори, сходно на костенурки, би трябвало да носят своите къщи със себе си. Но превозването на строителни материали и нужна техника от Земята ще изисква баснословни разноски.

В този смисъл къщите от гъби, които могат да бъдат отгледани на място, се оказват перспективна опция, освен това ​- с ниски разноски. Така НАСА беше мощно заинтерес​увана от плана и даже отпусна финансиране за развиването му по програмата NASA Innovative Advanced Concepts - NIAC.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР