Климатичните катастрофи стават все по-видими, а призивите за предприемане на

...
Климатичните катастрофи стават все по-видими, а призивите за предприемане на
Коментари Харесай

Климатичните катастрофи стават все по-видими

Климатичните произшествия стават все по-видими, а апелите за предприемане на дейности - все по-гласовити, само че страните, подписали Парижкото съглашение, чиито представители ще се срещнат в понеделник в Мадрид, не бързат да работят. Светът обаче към този момент не разполага с повече време.

" #Time for action ": време е за деяние. Лозунгът на тази 25-а годишна конференция на Организация на обединените нации за климата е явен. " Трябва да ускорим ритъма с съответни ограничения ", съобщи чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит, чиято страна ще ръководи плануваната за 2 декември -13 декември конференция.

Дали договарящите ще чуят гласа на милионите младежи, които излизаха на улицата през последните месеци, въодушевени от младата шведска активистка Грета Тунберг?

Много специалисти се притесняват, че равнището на конференцията, която ще се организира в Мадрид поради демонстрациите в Чили, няма да дава отговор на изключителното състояние.

" Има заплаха срещата за климата да не отговори на тези упования, защото на този упорит въпрос отговор ще получим следващата година ", предвижда Лола Вайехо, специалист от Института за стабилно развиване на интернационалните връзки.

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година към 200-те страни, които са го подписали, би трябвало до края на идната година да преразгледат поетите от тях отговорности за понижаване на излъчванията на парникови газове. На доста от страните за осъществяване на това обвързване им остава към година.

Засега 68 страни към този момент са поели ангажимент да поемат по-сериозни отговорности до следващата година. Тези страни обаче са виновни единствено за осем % от международните излъчвания, настояват специалисти, които се съмняват, че Китай и Европейският съюз ще разкрият желанията си преди средата на идната година. Такъв въпрос не стои пред Съединените щати, които потвърдиха, че следващата година се изтеглят от Парижкото съглашение.

Въпреки това през вчерашния ден Организация на обединените нации насочи едно от най-ясните и мрачни предизвестия.

За да бъде осъществена идеалната цел на Парижкото съглашение стоплянето да бъде лимитирано до 1,5 градуса по Целзий, излъчванията на въглероден диоксид би трябвало да бъдат намалявани с по 7,6 % годишно от идната година до 2030 година

За момента обаче няма " никакви признаци ", че излъчванията от изкопаемите горива, които се усилват всяка година, ще стартират да понижават през идващите години.

Предвид мащаба на задачата, която може да бъде решена с същинска промяна на обществото, " не можем да чакаме до Конференцията за климата следващата година ", съобщи пред Франс прес Карлос Фулър, основен договарящ на островните страни, които са изключително уязвими във връзка с климатичните промени.

" Като сомнамбули "

Повишаването на равнището на международния океан, топенето на ледниците, по-мощните урагани, опустошените екосистеми, един милион застрашени скотски типове. Голям брой извънредно тревожни отчети на Организация на обединените нации хвърлиха светлина през последните месеци върху унищожителното влияние на човешката активност върху планетата.

Светът към този момент се е затоплил с един градус от времето на доиндустриалната епоха, а всеки спомагателен градус ще ускорява климатичните промени.

Със настоящия темп температурата може да се повиши с до 4 или 5 градуса до края на века. Дори страните да изпълнят сегашните си отговорности, стоплянето може да е с над три градуса.

" Вървим като сомнамбули към климатична злополука. Трябва да се събудим и незабавно да предприемем дейности ", съобщи Алден Майер, специалист от " Съюза на загрижените учени ", който упорства на тази Конференция за климата да бъдат взети ограничения за " климатичната рецесия ".

С отслабеното чилийско председателство обаче има риск някои договаряния да се окажат по-сложни, като да вземем за пример тези за завършване на процеса по основаване на правила за използване на Парижкото съглашение.

На конференцията за климата предходната година в Катовице, Полша, бяха направени правила за използване на съглашението, само че не и по комплицирания и много спорен въпрос с пазарите на въглеродни излъчвания.

Друг противоречив въпрос, който ще бъде обсъждан на масата за договаряния, е помощта, която се оказва на разрастващите се страни да понижат излъчванията си и да се оправят с следствията. Северните страни дадоха обещание да усилят средствата за тях до 100 милиарда $ до идната година. Според последния отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) средствата за това се усилват - за съпоставяне, през 2017 година те са били 71, 2 милиарда $.

Южните страни обаче упорстват в този момент за ускорение на договарянията за компенсиране на годишните " загуби и претърпени вреди ", за които една неправителствена организация съобщи неотдавна, че ще доближат 300 милиарда $ до 2030 година

Някои страни желаят основаването на специфичен механизъм за финансиране, средства за който да бъдат събирани от налог върху билетите за интернационалните полети, настояват специалисти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР