Климатичната криза заплашва самото бъдеще на големите спортни събития по

Климатичната криза заплашва самото бъдеще на големите спортни събития по ...

Климатичната криза заплашва бъдещето на спорта


Климатичната криза заплашва самото бъдеще на големите спортни събития по света, докато в същото време световната спортна индустрия не успява да се справи със собствените си парникови емисии, съобщава CNN, позовавайки се на доклад от направено проучване.

В бъдеще почти всички спортове, включително тенис, ръгби, лека атлетика, крикет, футбол и зимни спортове, ще се сблъскат с въздействието на един загряващ се свят, изправен пред горещини, наводнения, пожари и повишаване на морското равнище, показва проучване, публикувано в събота от Rapid Transition Alliance.

Почти една четвърт от футболните стадиони в английската Висша лига могат да пострадат от наводнения през следващите години до 2050 г., докато едно на всеки три голф игрища на Откритото първенство на Великобритания ще бъде застрашено от повишаване на морското равнище, се казва в проучването.

Междувременно зимните олимпийски игри, заедно с другите зимни спортове, ще се сблъскат с все по-големи трудности около провеждането им поради повишаването на температурите. Още по тематаИ ФИФА се включи в борбата с щетите от коронавирусаФК Барселона е застрашен от банкрут?

Горещините и съшата ще застрашат здравето както на играчите, така и на феновете, екстремните метеорологични условия и повишаването на морското равнище, предизвикани от изменението на климата, ще наводнят стадионите, а покачването на морското равнище ще застраши голф игрищата, предупреждава докладът.

Екстремните метеорологични условия, които са свързани с повишаването на температурите, вече са повлияли на големите спортни събития по света: тайфунът Хагибис причини множество щети в Япония по време на Световното първенство по ръгби през 2019 г., докато в Австралия горските пожари, опустошаващи страната, помрачиха откритото първенство на Австралия по тенис, като Новак Джокович дори призова за отлагане на турнира.

Изследването установява, че спортните лидери в голяма степен не успяват да се справят с кризата или тяхната роля в създаването ѝ.

Авторите на доклада предупреждават, че въглеродните емисии, отделяни от глобалния спорт са еквивалентни на тези на държава с размер на Ангола.

Но въпреки това, от страна на спортната индустрия се забелязва „ужасно неадекватен“ отговор, посочват Rapid Transition Alliance, отбелязвайки, че само „малка част“ от световните лиги, федерации, турнири, клубове и спортни органи са си поставили въглеродни цели, т.е. очертават своите екологични ангажименти или се ангажират с Рамката за действие на ООН за спорт и климат.

Междувременно нефтохимическите компании, авиокомпаниите и производителите на автомобили продължават да бъдат основни рекламодатели и спонсори на спорта.

„Спортът предоставя някои от най-влиятелните модели на подражание на обществото. Ако спортът може да промени начина, по който въздейства, за да действа със скоростта и мащаба, необходими за овладяване на климатичните извънредни условия, ще бъде псоледван и от други“, коментира Андрю Симс, координатор в Rapid Transition Alliance.

Дейвид Голдблатм един от авторите на проучването, споделя, че макар да се правят широкообхватни промени в глобален мащаб за справяне с климатичната криза, спортната индустрия може да предизвика сериозно раздвижване, ако се ангажира с изменението на климата.

Източник: investor.bg