Климатичната активистка Грета Тунберг беше задържана от холандската полиция, след

...
Климатичната активистка Грета Тунберг беше задържана от холандската полиция, след
Коментари Харесай

Отново арестуваха Грета Тунберг

Климатичната активистка Грета Тунберг беше арестувана от холандската полиция, откакто тя и група стачкуващи блокираха основен път в Хага, с цел да стачкуват против дотациите за изкопаеми горива. Тунберг и други протестиращи от екологичната група Extinction Rebellion бяха видени да седят в рейс, съобщи сътрудник на AФП. По-рано Тунберг се причисли към няколкостотин протестиращи, които вървяха от центъра на холандския град до поле край автомагистрала A12, водеща до град Утрехт. Магистралата беше сцена на предходни митинги на Extinction Rebellion, като деятели я затвориха за придвижване, преди полицията да употребява водни оръжия и да извърши арести.

Но в този момент десетки служители на реда, в това число някои на коне, блокираха групата да навлезе на автомагистралата, предупреждавайки, че " може да бъде употребявано принуждение ", в случай че стачкуващите се опитат да излязат на пътя. Със флагове и плакати с надпис " Спрете дотациите за гориво незабавно! " и „ Планетата умира! “, протестиращите бяха въвлечени в с напрежение опълчване с полицията. След това някои протестиращи откриха различен маршрут и блокираха основен път покрай автомагистралата, който води от крайбрежния град Хага до централния град Утрехт.

Тунберг, облечена в сива тениска, черни панталони и сини обувки, се причисли към групата първоначално и пееше песни. „ Важно е да демонстрираме през днешния ден, тъй като живеем в изключително състояние “, сподели Тунберг пред Агенция Франс Прес, до момента в който полицията блокира стачкуващите. „ Трябва да създадем всичко, с цел да избегнем тази рецесия и да спасим човешки животи “, сподели тя.

Най-малко един протестиращ беше задържан по-рано и отмъкнат в полицейски микробус, видя сътрудник на Агенция Франс Прес. Попитана дали е загрижена за полицейските дейности и ареста, Тунберг сподели: „ Защо да съм? “ Активисти споделиха, че макар поддръжката на болшинството от холандския парламент, както и необятната социална поддръжка за понижаване на дотациите за изкопаеми горива, " проектите няма да бъдат изпълнени преди 2030 година или даже 2035 година "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР