Клеопатра VII (69 – 30 г. пр. н. е.) е

...
Клеопатра VII (69 – 30 г. пр. н. е.) е
Коментари Харесай

Клеопатра е била не просто съблазнителка, но и голям интелектуалец

Клеопатра VII (69 – 30 година прочие н. е.) е била кралица на Птолемеевото кралство Египет и последният му настоящ държател .

Известна с любовните си връзки с Марк Антоний и Юлий Цезар, Клеопатра постоянно е описвана като съблазнителка, изковала позицията си в леглата на могъщи мъже .

Клеопатра обаче е била всесилен държател, само че исторически разкази я дискредитираха, понижиха смисъла на триумфите ѝ и доста преувеличаваха нейната недискретност. Общият мироглед за Клеопатра, показан в античен римски текст и разпространяван в актуалните медии, е този на изкусителка, която употребява половите си гении, с цел да завоюва политическо преимущество.

The submerged temple of Cleopatra in Alexandria, Egypt.
— ArchaeoHistories (@histories_arch)
Това, което тези антични разкази пропущат да упоменат, е, че тя в действителност е била един от най-големите интелектуалци на своето време . Тя е обучавана от водещите учени от елинистичния свят и учи в образователния център Музейон в Александрия, където е била известната Александрийска библиотека . Там тя учи география, история, астрономия, философия, интернационална дипломация, математика, алхимия, медицина, зоология и стопанска система.

Клеопатра е единственият член на нейната династия, който приказва древноегипетски и чете писмени знаци . Освен това тя е знаела древногръцки и езиците на партяните, евреите, мидяните, трогодятите, сирийците, етиопците и арабите.

Известно е, че Клеопатра VII е написала няколко творби, свързани с билки и козметология. За страдание, всички нейни книги са изгубени в пожара от 391 година сл. Хр., когато огромната Александрийска библиотека е унищожена . Известният доктор Гален учи нейните творби и съумява да пренапише няколко предписания, основани от нея. Едно от медикаментите, които той също предлага на пациентите си, е специфичен крем, който оказва помощ на мъжете да си върнат косата.

A statue probably representing the Ptolemaic Queen Cleopatra III, 142-101 BCE, in the sunken city of Thonis, Heracleion.
— History Defined (@historydefined)
Нейното въздействие върху науката и медицината е добре известно още през първите епохи на християнството.

След гибелта на Клеопатра Египет става провинция на Римската империя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР