Клечката драсна главният прокурор Гешев. Точно той подпали пожара на

...
Клечката драсна главният прокурор Гешев. Точно той подпали пожара на
Коментари Харесай

Гешев настъпи мотиката, която удари Борисов

Клечката драсна основният прокурор Гешев. Точно той подпали пожара на всеобщи митинги, които желаят оставката на премиера Борисов, както и неговата прокурорска глава.

В публикувания скорошен запис Борисов споделя, по какъв начин прокурорът Гешев изразил възхищението си от него, че сполучливо се прави на елементарен. Въпросът е - на какъв се правеше Гешев, когато окупира с полиция и тежко въоръжени спецчасти президенството, с цел да арестува двама съветници на Радев? На интелигентен или на елементарен?

Защото това непринудено изкара протестиращи на улицата. Ефектът от акцията не демонстрира особена просветеност. Като искаш да арестуваш съветници на президента, можеш и без окупации, като че ли в президентството има терористи. А дали обвиняванията са стимулирани, е напълно обособен въпрос. Някои ги намират за смехотворни.

Но Гешев прави всичко допустимо да задълбочава пожара. Посолството на Съединени американски щати поддържа мирните демонстрации, които желаят оставка на Борисов и Гешев. Дори европейското издание на „ Politico " посочи този факт, съпоставяйки го с мълчанието на Европейски Съюз. А Гешев от своя страна благодари на Съединени американски щати, че поддържат неговите дейности и върховенството на закона. И се закани да продължи напред. Още същия ден популяризира диалози на Божков с някакви лица, за които се счита, че са журналистът Огнян Стефанов и депутатът от Българска социалистическа партия Александър Паунов (който в действителност е от Българска комунистическа партия, включен в листата на БСП). В които най-пикантното е, че Божков споделя репликата: „ Да изпращам ли 10 000 души пред Народното събрание " и по какъв начин щял да провежда щаб на митинга, че не бил проведен. Впрочем, от „ Биволъ " направиха първичен разбор на записите и съгласно него на един от тях има два самостоятелни канала, в единия от които се чува гласът на Божков, а в другия на различен мъж. Което допуска, че записите може да са манипулирани. Вероятно заради недовиждане са пуснати и двата канала. Както и да е.

На база на този диалог Гешев счита, че може да омаловажи митинга. Който на процедура избухна непринудено и никакви прилепнали на площада групички, които го употребяват, не могат да трансформират общото неодобрение. То, в случай че се има вяра на приказките на Божков - той не можа да завоюва агитките на „ Левски ", та ще изпрати 10 000 души пред Народното събрание.

В невиждани заявления адвокатски колегии от цялата страна желаят оставката на Гешев. С невиждана декларация излезе и Съюзът на съдиите в България, в която се обръщат към всички прокурори и изреждат тези събития в годините обратно, които са сринали доверието в институцията.

Очевидно е, че Гешев желае да употребява тези записи, с цел да опорочи митингите, да ги разгласи за проведен опит за прелом от страна на Васил Божков и негови сподвижници, както и да пришие към това президента Радев, който в изказване сподели, че „ единствен излаз от обстановката е оставка на премиера Борисов и на основния прокурор ".

Милиционерския нрав на Гешев няма да го спре да предприеме такива дейности. Още отпреди да го изберат за основен прокурор на челото му беше изписана тази упоритост. И той незабавно след разпространяването на записите написа в Туитър: „ Радев поддържа бегълците от правораздаването. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината! " Щом му желаят оставката, се крие зад Родината. Държавата - това съм аз. Комплексът на всеки, който носи наполеонов скиптър в раничката си.

Въпросът е, че по този начин Гешев налива масло в пожара. И в случай че допреди дни никой не е вярвал, че основният прокурор може да бъде заставен да подаде оставка, това става все по-вероятно. Защото той единствено провокира по-силно неодобрение и то неизбежно вещае рухване на държавното управление.

Иван Бакалов, е-вестник

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР