Клаудия Ден, В момента властите в редица европейски страни обсъждат

...
Клаудия Ден, В момента властите в редица европейски страни обсъждат
Коментари Харесай

Как Нидерландия стана европейски шампион по пестене на газ

Клаудия Ден,

В момента управляващите в редица европейски страни разискват цели пакети ограничения, които ще им разрешат да предотвратят енергийната рецесия, която може да бъде последвана и от криза. Наред с другото, става дума и за промени в държанието на потребителите - мярка, чийто капацитет към момента на никое място не е привършен. Освен може би в Нидерландия.

Как се реализира понижението на потреблението

От началото на тази година в Нидерландия е реализирано понижение с една трета на потреблението на газ - доста повече, отколкотов прилежаща Германия, където спадът е с 14 %, а в Италия - по-малко от две на 100. Експертът по газа Рене Питерс показва, че роля за огромните икономии в Нидерландия са изиграли извънредно меката зима и възобновяването на работата на въглищните електроцентрали - на тях се дължат сред пет и 10 % от понижението в потреблението на газ. " Но най-голямо е въздействието на семействата и на индустрията ", акцентира специалистът.

В Нидерландия още през април стартира огромна акция за икономисване на газ в семействата под девиза " zet de knop om " - изключете копчето. Призивът за понижаване на отоплението в домовете бе съпроводен от спомагателни тласъци за възстановяване на топлоизолацията на постройките, както и за инсталирането на икономично енергийно съоръжение. Кампании като нидерландската към този момент са стартирани и в Белгия и в Германия. Италия също възнамерява сходна в най-близко време.

Кампаниите са значими, само че не са всичко

Кампаниите са си акции - те несъмнено дават резултат, когато популацията би трябвало да бъде осведомено за значимостта от стесняване на енергийното ползване. Но тези старания са най-ефективни тогава, " когато водят до дълготрайни структурни промени в държанието на хората ", показва Рене Питерс.

" Мисля, че ние в Европа сме прекомерно капризни и не се приготвяме както би трябвало за възможния дефицит на газ ", споделя Бен Макуилямс от брюкселския изчерпателен център Bruegel. По неговите думи, в случай че през лятото се създадат някои жертви - като да вземем за пример по-малко изстудяване на пространствата - Европа би могла да се приготви в известна степен за студената зима. " Трябва да се отнесем съществено към обстановката и да създадем всичко допустимо за понижаване на потреблението на газ, с цел да сме подготвени ", обобщава той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР